01 apr '17

Meise knoopt het groen

2315
door Herman Dierickx
De jongste maanden is er nogal wat commotie ontstaan in het bronsgroene Meise. Er zitten daar ingrijpende infrastructuurwerken aan te komen en dat zint vele burgers niet.

Stel je voor: er komt een tramlijn en fietssnelweg langs de A12 en het logistiek industriegebied van Westrode zou, volgens sommigen eindelijk, het levenslicht moeten zien. Dat gaat gepaard met een knoert van een verkeerswisselaar. Voor al die infrastructuur moeten duizenden bomen sneuvelen, wordt veel grond ingenomen en verdwijnt er veel groen.

Natuurpunt Meise ziet dat anders en vindt dat die groene troeven in het noorden van de gemeente zo veel mogelijk behouden moeten blijven. Het industriegebied zien ze niet zitten in de huidige vorm; een meer kleinschalige, gediversifieerde versie kan wel. Milderende en compenserende maatregelen voor het verlies aan groen gebeuren best lokaal. Bovendien wil de Vlaamse regering nog duizend hectare bijkomend toegankelijk groen in het gewest. Een deel daarvan kan misschien hier worden gevonden? De betreffende administraties zoeken het uit.

‘Het wordt tijd dat we de mooie noordkant van onze gemeente als een troef beschouwen.'

Gaandeweg ontstond het project De Groene Knoop, waaraan intussen meer en meer mensen hun steun verlenen. Lokaal Natuurpuntvoorzitter Frank Vermoesen: ‘Het wordt tijd dat we de mooie noordkant van onze gemeente, met het landelijke Imde, als een troef beschouwen. Een opwaardering is op zijn plaats, meer dan een herschikking in een klassieke economische infrastructuur van een industriegebied. Dat rijmt niet met de ideeën van de betonstop en nog minder met het spaarzaam omgaan met het buitengebied.'

'Ik ben blij dat onze petitie loopt als een… tram, wat betekent dat vele mensen hiermee begaan zijn. Ik hoop dan ook dat we met De Groene Knoop kunnen wegen op de uiteindelijke plannen. Zo houden we Meise leefbaar voor mens en natuur.’