24 apr '17

Novacomplex Machelen
met sloop bedreigd

2694
door Joris Herpol
Het Novacomplex in Machelen, dreigt te verdwijnen voor een vastgoedproject. De vrijwilligers van vzw Nova, die instaan voor de uitbating van de zalen, willen dit vermijden. ‘Het Novacomplex is het centrum van een bloeiend verenigingsleven.’

De Nova werd in 1955 opgericht, onder impuls van pastoor Cosijns op de grond van de vzw Parochiale Werken en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis. De zaal groeide uit tot een ontmoetingscentrum voor de Machelaars.

De cinemazaal, met een capaciteit van 550 plaatsen, kreeg van de architect een centrale plaats in het complex. In 1976 werd de laatste film vertoond en werd de Nova, met een uitmuntende akoestiek, een concertzaal. Sindsdien vonden tal van verenigingen er een onderkomen en worden er feesten georganiseerd.

‘Het Novacomplex is het centrum van een bloeiend verenigingsleven met ruim 400 manifestaties (shows, eetfestijnen, en zo meer) per jaar’, zeggen Ludo Jappens en Emiel Deroover van vzw Nova. ‘De Nova heeft een grote erfgoedwaarde. Ook daarom willen we het complex behouden.’ De eigenaar van het pand, de vzw Parochiale Werken, laat nog niet in zijn kaarten kijken over de mogelijke plannen, maar een vastgoedproject behoort tot de mogelijkheden.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.