17 nov '14

Hik

4549
door Herman Dierickx
In opstap gaat Herman Dierickx elke maand op zoek naar de mooie plekjes in de Rand. Hij beschrijft de natuur, geeft wat historische informatie en… drinkt af en toe een glas geuze. De OpStap over Kobbegem en omstreken lees je in RandKrant van december 2014 op pg. 24-25.

Tijdens mijn verkenning van de streek rond Bollebeek, Kobbegem, Brussegem en Hamme voor de OpStap van RandKrant december 2014 waren de mensen die ik onderweg ontmoette loslippig en gul.

De regio is me al langer bekend, maar voor de gelegenheid neem ik wat meer tijd om zowat elk hoekje en kantje te bekijken. Dat lukt aardig, het eer zit mee en de wandelaars die mijn pad kruisen, zijn vriendelijk. Ter hoogte van het dorpje Kobbegem raak ik in gesprek met een fiere dorpsbewoner die honderduit praat over de lang vervlogen heerlijke tijden die je nu nergens meer aantreft behalve nog een redelijke portie in zijn Kobbegem. We springen van het ene onderwerp op het andere en belanden uiteindelijk bij de geuze van Mort Subite, die vlakbij wordt gebrouwd.

Na herhaaldelijk aandringen - tijdens het werk drink ik niet - moet ik toch komen proeven van de uitzonderlijke kwaliteit. Nu drink ik dit bier al jaren en ik vind het erg lekker. Vooral bij warm weer kan een koele geuze wonderen doen. En het moet gezegd, deze geuze is meer dan voortreffelijk en de verschillende soorten gaan er allemaal vlot in.
Na een paar uur roept de plicht. Ik moet mijn verkenningsronde van de streek afwerken en toer met de fiets nog wat rond. En: het lijkt mijn dag wel. Na een half uur kom ik een taterend koppel tegen dat de troeven van de streek luidkeels verkondigt aan wie het horen wil. Ze houden me staande en vragen of… ik geïnteresseerd ben om de plaatselijke lekkernij, de geuze van Mort Subite, eens te proeven. Mijn weerwerk - tijdens het werk drink ik niet - en mijn betoog dat ik er al een aantal binnen heb, pakt geen verf. Alweer een paar uur later maak ik, net voor donker invalt, mijn to see-lijstje af. Daarna heb ik als een roos geslapen tot een gat in de volgende morgen. De Op Stap-rubriek voorbereiden: niets heerlijker dan dat…

Herman Dierickx