01 nov '17

Centen om fietsen
te stimuleren

2327
door Tina Deneyer
De provincie Vlaams-Brabant wil zo veel mogelijk mensen op de fiets in de Vlaamse Rand. Daarom gaat het gemeentebesturen ondersteunen die inzetten op publieke fietsdeelsystemen in de regio, beveiligde fietsenstallingen en dienstverlening voor fietsers aan mobiliteitsknooppunten.

‘Een van de voordelen van fietsen is de mogelijkheid om vlot van deur-tot-deur te rijden. Als de afstand te groot is om per fiets af te leggen, kan je je tweewieler inzetten als aanvulling op andere vervoersmiddelen’, zegt Steven Fagard, beleidsmedewerker mobiliteit bij de provincie.

‘We willen gemeenten financieel steunen die bijvoorbeeld een hub willen installeren voor een fietsdeelsysteem zoals Blue Bike. Ook een aansluiting op het fietsdeelsysteem Villo! in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt mogelijkheden. We moeten dus ook over de provinciegrenzen heen kijken, want verplaatsingen stoppen niet aan de grens.’

‘Ook de installatiekosten van beveiligde fietsstallingen of fietskluizen aan haltes voor openbaar vervoer komen in aanmerking voor een subsidie’, aldus Fagard. De provincie trekt voor de subsidiëring van de projecten rond fietsstimulering 115.000 euro uit.

Projectvoorstellen kunnen bij de provincie worden ingediend tot 31 januari 2018.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.