04 mei '17

Dans, zang, klank, beeld

3427
door Joke Beyl
Het unieke contrast tussen stad en platteland, dat is het verhaal van Randschilderingen. ‘Voor mensen uit de regio is dat misschien vanzelfsprekend, maar telkens als ik hier kom, slaat het contrast tussen het landelijke en de grootstad me in het gezicht’, zegt Stijn Kolacny.

‘Snellere, nerveuzere stukken verwijzen naar het stedelijke. Daarnaast heb je tragere nummers, die harmonischer zijn. Dit is het landelijke, dat ook nog eens in de verf wordt gezet met de videobeelden van IJslandse landschappen.’ Met Randschilderingen maakt Kolacny een vervolg op zijn Stadsschilderingen. De cultuur- en gemeenschapscentra uit de Noordrand slaan hiervoor de handen in elkaar.

Het is een multimediale voorstelling met zang, strijkorkest, dans, orgel, piano, percussie, video. Hiervoor roept Kolacny de hulp in van een videokunstenaar, een choreograaf, dansers en heel veel zangers en koren uit de buurt. Kolacny, zelf een klassieke pianist, gaat in het stuk op zoek naar zijn oude liefde, de klassieke muziek. Hij gelooft dat klassieke muziek naar een breder publiek brengen mogelijk is. Dat doet hij door te kiezen voor harmonieuze muziek.

‘Maar ook het visuele is belangrijk. Het gezang, de muziek in combinatie met de hedendaagse dans en het licht moeten een bepaalde sfeer uitstralen die ervoor kan zorgen dat ook jonge mensen belangstelling hebben voor klassieke muziek.’ Die sfeer wordt mee bepaald door de bijzondere locatie: de abdijkerk van Grimbergen. ‘Ik heb in veel kerken gespeeld, maar deze kerk heeft iets heel bijzonders.’
 

4 EN 5 MEI • 20.00
RANDSCHILDERINGEN
Kinderkoor
Shanti! Shanti!
o.l.v. Stijn Kolacny
Grimbergen, abdijkerk, 02 263 03 43, tickets