12 mrt '17

Muzikale oorlogsherinneringen

3036
door Mirek Cerny
De ‘Franse Beethoven’ van Engelse afkomst, George Onslow, schreef liefst 34 strijkkwintetten. Dat inspireerde vijf jonge musici om hun nieuw ensemble het St. George Quintet te noemen.

De groep (strijkkwartet met contrabas) is sinds 2013 actief. Hun carrière kreeg een zetje toen ze in december vorig jaar laureaat werden van de talentenwedstrijd Supernova, waarna ze als de ‘sterren van morgen’ een plaats kregen op het toonaangevende Klarafestival. Eind december verscheen hun eerste cd British Legends en met dit programma bezoeken ze nu ook enkele cultuurcentra.

George Onslow zelf staat dit keer niet op het programma, maar wel vier Britse componisten uit het begin van vorige eeuw. Frederic Septimus Kelly, die tijdens de slag aan de Somme om het leven kwam, schreef de Elegy in memoriam Rupert Brooke op het gedicht The Soldier van zijn goede vriend en dichter Rupert Brooke met wie hij in het Britse leger zat. Kelly was eveneens een goede roeier. Op de Olympische Spelen in 1908 won hij de gouden medaille.

Het lot van Arthur Bliss was iets minder dramatisch. Hij raakte twee keer gewond en werd slachtoffer van een gasaanval. Van hem koos men zijn driedelige Music for strings. De andere twee componisten hebben een belangrijke plaats in de muziekgeschiedenis. Edward Elgar schreef de Elegy for strings voor zijn pas overleden vriend August Jaeger en de English folk song suite van Ralph Vaughan Williams werd oorspronkelijk voor een brass band gecomponeerd en voor het St. George Quintet bewerkt door Wouter Vercruysse. Vaughan Williams werkte in WO I als ambulancier in het Britse leger. Het oorlogsgebeuren liet op elk van deze componisten diepe sporen na.


St. George Quintet
ZO • 12 MAA • 11.00
Meise, GC De Muze van Meise, 02 892 24 40

ZO • 19 MAA • 11.00
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30