24 mei '17

Surrealisme in de buurt

9992
door Joris Herpol
Dit jaar eert de Brusselse gemeente Jette haar bekendste inwoner René Magritte, de bekende, surrealistische schilder die 24 jaar – van 1930 tot 1954 – in de Esseghemstraat in Jette woonde. Tijdens deze periode schilderde hij de helft van zijn oeuvre.

Om zijn 50-jarig overlijden te huldigen, bundelen verenigingen, culturele centra, scholen en het gemeentebestuur hun krachten om zich een jaar lang creatief uit te leven in het surrealisme, het leven van René Magritte en zijn tijdgeest.

Cultuurbeleidscoördinator Jessy Neukermans: ‘Er zijn al heel wat activiteiten gepasseerd, zoals tentoonstellingen, lezingen, de Magritteloop en het Dorp van René, waarop iedereen van surrealistische en kunsteducactieve attracties kon proeven.

Op 26 juni is er om 16 uur aan het station van Jette een surrealistische parade van de leerlingen van het Heilig Hart en bewoners van het verzorgingstehuis Castel. Zij presenteren hun marionetten, kortfilm en muzikale parade die ze afgelopen maanden maakten.’

Belangrijk is ook het slotfeest op 9 september, in samenwerking met Brussels Poetry. En hoe surrealistischer kan het nog zijn? ‘Met het slotfeest stopt het niet. Ook daarna gaat het feestjaar door met Magritte-evenementen die verenigingen of Jettenaren zelf willen organiseren. Wie zich geroepen voelt…’

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.