27 mrt '17

Experimenteerdrift

3540
door Lene Van Langenhove
De legendarische designschool Bauhaus is nog steeds relevant. Dat maakt de prestigieuze tentoonstelling The Bahaus #itsalldesign in het Art & Design Atomium Museum meer dan duidelijk aan de hand van een reeks iconische werken en hedendaags design.

Bauhaus een monument in de geschiedenis van design noemen, is niet overdreven. Bijna honderd jaar geleden richtte Walter Gropius de school op waar ontwerpers naast het ambachtelijke en het artistieke ook oog moesten hebben voor de menselijke psyche, ergonomie, enzovoort. Je ontwerpt objecten niet enkel om het dagelijkse leven aangenamer te maken, maar ook om de maatschappij vorm te geven.

Vandaag spreekt men over social design, de invloed van Bauhaus blijft groot. De expo in het ADA maakt dat duidelijk aan de hand van heel wat iconische werken. Er wordt ingezoomd op het creatieproces dat het midden houdt tussen kunst, ambacht, techniek en industrie. En op het onderzoek naar de ruimte, wat dan weer veel invloed had op theatermakers en architecten, denk maar aan de minimalistische woningen.

Er is dus heel wat meer te zien dan designmeubels; ook architectuur, kunst, film en fotografie komen aan bod. Parallel is er werk te zien van hedendaagse ontwerpers die in de geest van Bauhaus werken.

 

TOT 11 JUN
The Bauhaus #itsalldesign
Brussel, Art & Design Atomium Museum
www.adamuseum.be