10 dec '14

Vuurtoren versus garage 

6959
door Geert Selleslach
Er is sprake om een museum voor moderne kunst te installeren aan het kanaal. Een nieuwe landmark voor Brussel. Toe te juichen. Maar…

Als je daar zo wat rondloopt in de kanaalbuurt, dan zie je dat er enorme veranderingen aan de gang zijn. Voor sommigen betekent dat de eerste stappen van de heropleving van een achtergestelde buurt; anderen vinden het een voorbeeld van sociale verdringing. Voor beide valt wat te zeggen, al vind ik de evolutie alvast op esthetisch vlak een serieus pluspunt. Nu loop ik fluitend langs de kaaien met mijn hoofd in de lucht om al dat moois te bewonderen; vroeger dook ik met de kop in de grond weg om deze buurt zo snel mogelijk achter mij te laten. 

Er is sprake om een museum voor moderne kunst te installeren aan het kanaal. Een nieuwe landmark voor Brussel. Toe te juichen. De Brusselse Regering wil hiervoor het iconische Citroëngebouw aan de Sainctelette aankopen. Volgens de ene schitterend, volgens de andere ongeschikt voor een museum. Het museum zou dan in 2017 zijn deuren openen. Maar…

Nu vernam ik gisteren de beslissing van de bevoegde staatssecretaris om de collectie van hedendaagse kunst niet onder te brengen in het Citroëngebouw. De collectie is federaal en hoort thuis in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) aan de Regentschapsstraat. Een andere collectie zou daarvoor de baan moeten ruimen.

Wel wel. Daar zit Brussel dan met een gebouw zonder collectie en daar zit het KMSK met een collectie zonder plaats. Sta mij toe dit wat vreemd te vinden. Eén plus één is twee, heb ik altijd geleerd. De ene heeft geen plaats maar een collectie, de andere heeft plaats maar geen collectie. Dus … Euh: te simpel?! In moderne economische termen wordt zo’n situatie nochtans ook wel eens een win-winsituatie genoemd.

Het hele verhaal inspireerde een lezer op brusselnieuws.be een filmpje te plaatsen waarin Kermit en tv-Monster voor het Sesamstraatjournaal een reportage maken over samenwerking. Een aanrader. (link: https://www.youtube.com/watch?v=LM7roP-x2II).

Oh ja, in de kantlijn van dit alles, verneem ik dat de kans bestaat dat de vuurtoren in Ruisbroek, de plannen voor een groot cultuur- en congrescentrum in de kanaalgemeente waarvan enkele weken geleden sprake, mee betrokken zou worden in deze discussie. Een vuurtoren voor de N-VA, een garage voor de PS. Zoiets. Tussen beide sites kan dan alvast een kanaalboot ingelegd worden.