01 mrt '15

Kravaalbos wordt groter

3862
door Herman Dierickx
Op dit ogenblik wordt gewerkt aan een groots landschapsproject tussen Aalst en Merchtem. Eén van de groene parels daarvan, het Kravaalbos, is een aangename wandelplek. En er komt nog meer van dat goede. Tijd voor een kennismaking.

Dit oude bosgebied van ongeveer 80 ha ligt grotendeels op Aalsters grondgebied, maar er is een uitloper tot in Asse. Het is al heel lang een druk bewandeld bos. Een deel ervan is in goede staat en daar voelt de natuur zich het best thuis. Ga dus eens op ontdekking, want in de loop van de komende jaren komt er nog bos bij, terwijl de wandelaars nog meer zullen kunnen genieten als het volledige project is uitgevoerd.

MOLENBEEKVALLEI

Als je vertrekt aan de Putstraat 116 ter hoogte van Bij Stinne, een café met een lange geschiedenis, zit je meteen goed. Van daaruit vertrekt het wandelpad richting bos en maak je kennis met een interessant en gevarieerd gebied. Het is nog wat vroeg, maar binnenkort verschijnen de boshyacinten en meiklokjes. Dat levert niet het overweldigende beeld van het Hallerbos op, maar het is zeker de moeite waard.

In normale seizoenen is de beste periode in de tweede helft van april, maar je kunt hier gerust regelmatig naartoe komen om de verandering van de seizoenen te bewonderen. Onderweg kom je ongetwijfeld de borden van de Faluintjesstreek Wandelroute tegen. Dat is een lang traject dat een goed beeld geeft van de Molenbeekvallei. Een paar bronnen van die beek liggen trouwens in de buurt van het Kravaalbos. Daar tiert de moerasvegetatie welig.

Op heel wat plaatsen langs het wandelparkoers zie je kleine of grotere depressies, en zelfs een grote vijver. Het zijn restanten van zandsteenwinningen die vanaf de middeleeuwen werden georganiseerd vanuit de Abdij van Affligem. Daarmee werden heel wat gebouwen opgetrokken in de onmiddellijke en ook verder afgelegen streken, tot in Nederland en Frankrijk. De zachte okerkleur is zowat het handelsmerk, en de steen was zeer gewild om er grote gebouwen als kerken mee op te trekken.

VERBETERING OP KOMST

Het hoogste punt van het Kravaalbos is de Terrenberg, die 72,5 meter boven de zeespiegel ligt. Behalve de gemeentegrenzen tussen Asse (Asse-ter-Heide), Opwijk (Mazenzele) en Aalst (Meldert) loopt ook de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant dwars door het bos. Daar trekt de natuur zich uiteraard niets van aan, maar het is goed dat er met het lopende project aandacht is voor de nog aanwezige fauna en flora. Want het moet gezegd dat die de voorbije decennia zwaar is achteruitgegaan, zoals op zoveel plaatsen in Vlaanderen. De recreatiedruk is groot, de water- en luchtkwaliteit zijn niet altijd je dat en in de onmiddellijke omgeving van het bos heeft de bouwwoede in de voorbije tijden lelijk huis gehouden.

In deze tijd van het jaar loop je ongetwijfeld enkele spechten en roofvogels tegen het lijf. De gevlekte aronskelk is inmiddels ook van de partij en de frêle bloemhoofdjes van het klein hoefblad brengen de eerste zon in het landschap. De nog relatief jonge boompjes van het geboortebos groeien op termijn uit tot een speelbos.

BOSGEBIEDEN VERBINDEN

Vele partners hebben er zich toe geëngageerd om een groots geïntegreerd project af te werken dat loopt van Aalst tot Opwijk: van Erembald tot Kravaalbos. Vier gemeenten (Asse, Opwijk, Aalst, Affligem) en twee provincies zijn erbij betrokken, samen met twee Regionale Landschappen en vele organisaties. Het is de bedoeling om een kwaliteitsvolle invulling te geven aan de open ruimte die daar nog te vinden is. Eén van de belangrijkste werkpunten is een opwaardering van het Kravaalbos. Zowel de natuur als de mens zullen daar wel bij varen. We zijn benieuwd wat gerealiseerd zal zijn als het project binnen twee en een half jaar afloopt.

Een ander belangrijk dossier hierin is de realisatie van een stadsbos in Aalst, dat inmiddels is opgestart met de aanleg van het Somergembos. Door nog andere bosgebieden met elkaar te verbinden ontstaat een grote groene natuur- en recreatiezone, die later bekend wordt onder de naam Erembald, die is afgeleid van de oude naam van deelge- meente Erembodegem. Ook daar kan je nu al leuke wandelingen maken en het wordt dus waarschijnlijk nog beter de komende jaren. Als de initiatiefnemers hun intenties allemaal waarmaken, ziet het er goed uit.

 

Topografische kaart: NGI 23/5-6 (schaal: 1:20.000).