01 mrt '17

Overkapping grote ring

3594
door Tina Deneyer
De Vlaamse overheid wil bij de verbreding van de ring rond Brussel vanaf 2019 een ecoduct van 80 meter breed dat het Laarbeekbos in Jette verbindt met een groen stuk Relegem aan de overkant. ‘Het mag ambitieuzer’, zegt architecte-stedenbouwkundige Annelies De Nijs van landschapsbureau Agence Ter.

‘In het kader van het project Metropolitan Landscapes maakten wij een conceptstudie over hoe we de open ruimte tussen Thurn & Taxis en de groene kouters in Relegem strategisch kunnen inzetten voor de stad. Ons idee is om een groot park te maken van het kanaal over het Laarbeekbos naar het landbouwplateau rond Relegem. Zo maak je een echte fysieke verbinding tussen de open ruimte en de stad.

Daarvoor is een overkapping van de ring van minimum 150 meter breed nodig ter hoogte van Jette. Wij pleiten voor meer: een constructie van 1,4 km van aan het knooppunt in Groot-Bijgaarden tot net voor de afrit Jette. Nu de plannen voor de verbreding en verdieping van de ring concreet worden, is dit hét moment om te kijken hoe er financiering voor een overkapping kan worden gevonden. Op het vlak van infrastructuur, mobiliteit, ecologie en landschap zijn er in elk geval redenen genoeg om zo’n overkapping te maken.’

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.