24 mei '17

Nieuwe afvalintercommunale

2761
door Joris Herpol
Intradura, wat staat voor ‘intergemeentelijke samenwerking voor duurzaam afvalbeheer’ is de nieuwe intercommunale die de afvalactiviteiten van Haviland overneemt.

Intradura zal de huisvuilinzameling en -verwerking organiseren voor 19 van de 20 gemeenten van het werkingsgebied van Haviland. Enkel Sint-Genesius-Rode stapt niet mee over. Burgemeester Eddie De Block (Open VLD) van Merchtem is de nieuwe voorzitter van Intradura.

De Block: ‘In het directiecomité zijn alle gemeenten vertegenwoordigd, waardoor Intradura breed gedragen wordt door de 19 vennoten. De nieuwe intercommunale moet ervoor zorgen dat de huisvuilophaling- en verwerking efficiënter verloopt.’

Volgens de eerste berekeningen zou dat voor de gemeenten een besparing van 15 à 20% kunnen opleveren. Zo denkt Intradura eraan om ophaalrondes gemeenteoverschrijdend te organiseren. Daarnaast wil Intradura acties uitwerken om het restafval verder te beperken en de kostprijs voor afvalverwerking te drukken. De nieuwe intercommunale is opgericht voor 18 jaar. Daardoor kunnen beleidsbeslissingen op lange termijn worden genomen.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.