21 aug '17

Kunst
in lege huizen

3667
door Joris Herpol
Nog tot 24 september loopt Van Stof tot Asse, de tiende internationale triënnale voor actuele kunst. Op tien locaties in Asse stellen evenveel kunstenaars tentoon.

Van Stof tot Asse is een grensverleggend en gratis evenement van galerie De Ziener i.s.m. de gemeente Asse en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. In 1990 bedacht Jan De Smedt van galerie De Ziener met Van Stof tot Asse een nieuw en radicaal concept. Leegstaande panden in Asse die wachten op een nieuwe bestemming of de sloop werden tijdelijke tentoonstellingsruimten voor actuele kunst.

Daarmee wilde Jan De Smedt een statement maken: hedendaagse kunst behoeft geen museum, daarom is het ook hedendaagse kunst. De leegstand, de speelbal van speculanten in een uit zijn voegen barstend dorp, bleek een geschenk om kunst in onder te brengen.

De kunstenaars die er te gast waren, werkten ter plekke of inspireerden zich op die locaties die ze transformeerden in plaatsen voor artistieke verstilling, mijmering of waar je een spreekwoordelijke klap in het gezicht kreeg. Ondertussen is Van Stof tot Asse toe aan zijn tiende editie.

TOT 24 SEP
VAN STOF TOT ASSE
Asse, verschillende locaties 
www.vanstoftotasse.be, www.deziener.be

 

Het tentoonstellingsparcours loopt dit jaar langs zeven leegstaande panden, de
kapel van het Oud Gasthuis, Cultuurcentrum Asse en galerie De Ziener. Je kan er werk bekijken van René Heyvaert, Raoul De Keyser, Bernd Lohaus, Mario De Brabandere, Ane Vester, Francis Denys, Jo De Smedt, Yannick Ganseman, Niek Hendrix en Sindy. Van Stof tot Asse is toegankelijk op zaterdag en zondag, telkens van 14.30 tot 18.30 uur.

 

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.