01 dec '17

Rood Klooster

3085
door Herman Dierickx
Leefmilieu Brussel vroeg me een paar maanden geleden een tekst te schrijven over enkele belangrijke soorten van die onwaarschijnlijk mooie site van het Rood Klooster in Oudergem. Na mijn persoonlijke speurtocht moest ik opnieuw constateren wat een geweldig gebied dit toch is!

De site is één van de zes officiële toegangspoorten tot het Zoniënwoud, heeft een lange geschiedenis van inmiddels bijna duizend jaar en is een paar jaar geleden volledig in zijn oude glorie hersteld. De mengeling van cultuur, geschiedenis en natuur is prominent en in een mooi evenwicht voorhanden.

De oude, majestueuze priorij is een juweel in haar genre, maar ook de oude gebouwen waar Cheval & Forêt is gehuisvest of het café waar je een hapje en een drankje vindt, zijn de moeite waard.

De mensen van Cheval & Forêt verzorgen de paarden waarmee Leefmilieu Brussel de vuilbakken ophaalt in de vele parken van het Brusselse Gewest. De dieren krijgen veelal verzorging van mensen uit sociale tewerkstellingsprogramma’s. Die samenwerking, en de paarden zelf natuurlijk, zijn een bezoek waard.

Verder zit het gebied propvol speciale natuur. Dat is vooral te danken aan de heel specifieke bodems en hun respectievelijk reliëf dat de voorbije duizenden jaren intact is gebleven. De vijf indertijd door monniken uitgegraven vijvers vormen het sluitstuk van het natuurlijk canvas waarop vele soorten zich door de jaren heen een weg borduurden.

Als de reservaten van het Zoniënwoud onlangs tot Werelderfgoed werden gepromoveerd, dan zou ook het Rood Klooster daar deel van mogen uitmaken. Dat is vooralsnog niet het geval, maar wat niet is, kan nog komen.