01 apr '18

Zeg niet PWA
maar wijk-werken

3828
door Tina Deneyer
Het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap heeft in Vlaanderen plaatsgemaakt voor ‘wijk-werken’. Het vroegere PWA-stelsel is een Vlaamse bevoegdheid geworden. De Vlaamse overheid besliste om het systeem te hervormen.

Vierentwintig gemeenten in Halle-Vilvoorde doen een beroep op intercommunale Haviland en de VDAB voor de organisatie en ondersteuning. ‘Zowel particulieren, onderwijsinstellingen, vzw’s als gemeenten en OCMW’s kunnen een beroep doen op wijk-werkers voor het uitvoeren van bepaalde (eenvoudige) taken. Klanten moeten daarvoor wijk-werkcheques kopen van 7,45 euro’, legt Famke Soenen van Haviland uit.

Zo gek veel is er in vergelijking met het vroegere PWA-systeem niet veranderd. ‘De wijk-werkers zijn mensen die tijdelijk werkervaring kunnen opdoen om op termijn terecht te kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Zij voeren taken uit zoals klein tuinonderhoud, busbegeleiding, hulp bij middagtoezicht, kleine herstellings- en onderhoudswerken, logistieke hulp bij evenementen, enzovoort.'