26 jan '19

Hoe het sterven overal anders is

3018
door Lene Van Langenhove
Met 'Last days' voltooit Lieve Blancquaert haar drieluik over de grote momenten in een mensenleven en hoe die overal ter wereld worden beleefd: de geboorte, de liefde en de dood. In het sterven zijn we allemaal gelijk, en toch verschilt onze omgang met ouder worden en afscheid nemen enorm.

Wie de reeks op één volgde, kon zien hoe de fotografe en haar ploeg er opnieuw in slagen om mooie, pakkende verhalen te vertellen die helemaal niet triest stemmen. In de woorden van Blancquaert: ‘Bij ons is de dood misschien nog altijd een taboe, maar in veel culturen mag er om gelachen worden of is het zelfs een reden tot feesten.’

Net zoals met Birth day en Wedding day  brengt Blancquaert ook een fotoboek uit en doet ze verschillende theaters aan in Vlaanderen. Daar gaat ze nog dieper in op de overtuigingen die leven in verschillende culturen en religies, en de verhalen die ze ontfutselde aan vrolijke eeuwelingen, rouwenden, goeroes en grafdelvers. Van de kranige 100-plussers in Japan en de Indiërs, wiens enige hoop op verlossing is te sterven in Varanasi, tot de Ghanezen die elkaar overtreffen met heuse begrafenisfestivals. De foto grafe verruimt onze blik door de juiste vragen te stellen en te tonen dat het ook anders kan. 

ZA • 26 JAN • 20.30
Last Days
Lieve Blancquaert
Hoeilaart, GC Felix Sohie, 02 657 05 04