01 apr '19

Waarom de natuur er slecht aan toe is

1888
door Herman Dierickx
Twee symposia over biodiversiteit en wat is het resultaat? Veel vragen van journalisten over deze materie. Opvallend: bijna allemaal vinden ze de term ‘biodiversiteit’ een draak. Volgens hen is dat woord er mee verantwoordelijk voor dat de materie niet aanslaat bij het grote publiek.

‘Wie kan er zich iets bij voorstellen? Niemand’, klinkt het. Eerlijk: ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet denken. Ook in het verleden waren er wel eens mensen die het geen gepaste term vonden, maar dat er nu verschillende collega's mee worstelen, vind ik merkwaardig.

‘Is het synoniem ‘soortenrijkdom’ dan zoveel beter?’, vraag ik. Nee, dat vinden ze niet. ‘En wat met ‘fauna en flora’?’, werp ik hen voor de voeten. In koor: neeuhh. Tja, dan wordt het wel erg moeilijk. Wie weet, dacht ik, is het wel de reden waarom onze natuur er zo slecht aan toe is; we hebben er gewoon geen goed woord voor!

Dat probleem lossen we dan wel eventjes snel op, zou ik zo denken. Laat ons een fantastisch woord zoeken, dat de volle lading dekt en waar iedereen van wegsmelt - ijskappen incluis - en dan gaan alle mensen al die soorten snel en efficiënt beschermen en koesteren. Weer een probleem van de baan.