01 jun '19

De link tussen
muisjes en lelies

2692
door Lene Van Langenhove
Wie denkt dat je voor meesterwerken in musea moet zijn, think again! Heel wat 'oude' kunst is gemaakt voor kerken, kloosters, kastelen en stadhuizen. Vlaamse meesters in Situ zet die verborgen parels in de spotlight.

Eén van de locaties is het Kasteel van Gaasbeek, dat uitpakt met een primeur. Nooit eerder kon je het monumentale altaarstuk van Gerard Seghers zien, want het hing in de Sint-Gertrudiskapel en die is wegens haar slechte staat gesloten voor het publiek. Boudewijn Goossens, die het in situ project voor Gaasbeek opvolgt, noemt het een meesterwerk van de Vlaamse barok. ‘Seghers is een Antwerpse barokschilder die een tiental jaar jonger was dan Rubens. Wellicht heeft hij een opleiding gehad in diens atelier. Daarna trok hij naar Italië, waar hij werd beïnvloed door Caravaggio en zijn clair-obscur.’

Het Visioen van de Heilige Gertrudis werd rond 1625 geschilderd voor de kapel in opdracht van de kasteelheer. Niet toevallig, want de kapel is gebouwd aan de Sint-Gertrudisbron. Op het schilderij zie je Gertrudis van Nijvel, die bekendstond om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet scholen en gasthuizen bouwen en zorgde voor armen en behoeftigen. De heilige werd ook aangeroepen tegen muizenplagen, vandaar het schattige ongedierte rond haar staf. 

Gertrudis kreeg geregeld visoenen. Hier zie je haar met de heilige maagd. De witte lelies symboliseren haar zuiverheid. Dat inspireerde kunstenaar Peter De Cupere, die een geurinstallatie maakte voor het koetshuis, waar het schilderij te zien is. In het najaar wordt de kapel gerestaureerd, het schilderij kreeg wel al een grondige facelift. Je komt er alles over te weten via een audioverhaal. Een interactief touchscreen maakt de ervaring compleet.

TOT 29 SEP
Vlaamse Meesters in situ: Gerard Seghers
Gaasbeek, Sint-Gertrudiskapel, www.vlaamsemeestersinsitu.be