01 dec '19

Wintertrips met kids

4804
door Veerle Weeck
Waar kan je met je (kleine) kinderen naartoe in december en januari? Onze medewerker Veerle Weeck selecteerde vijf activiteiten.

1. kleuterhappening (3+)

Nu de dagen kouder zijn en regen buitenspelen moeilijker maakt, ben ik voor mijn kleuters vaak op zoek naar activiteiten waar ze zich ‘indoor’ kunnen uitleven. Waar bewegen mag en niks moet. Een kleuterhappening is dan interessant. Omdat ze hier een namiddag lang kunnen lopen, springen, klimmen, fietsen en bewegen. Het oorverdovende lawaai van enthousiaste, spelende kinderen neem ik er probleemloos bij. Als ik om 16 uur naar huis ga, valt mijn kroost gegarandeerd in slaap in de auto. Laat ze maar knorren, denk ik dan. Ik parkeer me op de oprit en lees een boekje. Even rust. Zalig.

18 DEC  13.00 TOT 16.00
Sporthal Hertblock, Steenokkerzeel. 02 254 19 74
www.steenokkerzeel.be


2. Monet: The Immersive Experience

Stap binnen in een schilderij

‘Kijk mama, die waterlelies aan het kasteel lijken net op die uit het schilderij van Monet.’ Aan het woord is mijn (op dat moment) 5-jarige zoon met wie ik door de Plantentuin van Meise wandel. In de kunstklas op school tovert hij o.a. huiskamers uit schoendozen, waarin kunstenaars op wc-rolletjes wonen met aan de kartonnen muren hun bekende schilderijen. Welke nieuwe wereld zal voor hem opengaan als hij letterlijk een schilderij van Monet binnenstapt?

TOT 31 DEC
behalve op dinsdag (met uitzondering van dinsdag 24 en 31 december).
Galerie Horta, Brussel
www.expo-monet.be3. Miniscule 2: het tropisch avontuur (6+)

Groot avontuur op microniveau

Kunnen insecten meer dan steken alleen? Ik vergeet het wel eens als ik in zomertijd jacht maak op muggen die mijn nachtrust verstoren. Miniscule heeft mijn haat-liefderelatie met kriebelbeesten enigszins verzacht. Met dank aan mijn zoon die de eerste Miniscule-film uit de dvd-rekken van de bib plukte. Zoals dat gaat met kinderen, beleefden we het avontuur thuis zeker honderdmaal opnieuw. De prachtige tekenstijl, grappige en vertederende taferelen bleven ook op mijn netvlies hangen. De knotsgekke insectjes zijn het waard om je zondagvoormiddag een andere wending te geven. Voor de film kan je bovendien terecht in een experimenteerlab rond film en multimedia.

5 JAN  10.00 (FILMLAB) en 11.00 (FILM)
CC Strombeek, 02 263 03 43
www.ccstrombeek.be


4. LABOTANIK VAN THEATER DE SPIEGEL

Artistieke groeiplaats voor de allerkleinsten

Vorig jaar ging ik met mijn twee dochters van 2 jaar naar Caban. Je kon er anderhalf uur met je kind spelen, luisteren naar live gespeelde muziek, bouwen en ontdekken op je eigen tempo. Pipi doen, flesje drinken? Ouders en kinderen liepen binnen en buiten, terwijl de knusse speelruimte zich verder ontplooide. Labotanik bouwt voort op dat idee, maar richt zich nu tot de allerjongsten van 0 tot 24 maanden. Kruipen, rollebollen, grijpen, ontluiken en snuisteren. Onschatbare wij-tijd.

18 EN 19 JAN • 11.00 EN 15.00
GC de Zandloper, Wemmel, 02 460 73 24
www.dezandloper.be


5. DE GROTE REIS VAN MENEER BEER (5+)

Figurentheater met leuke muziekjes

Kattenoortjes en getekende snorharen maken een echte poes van Mevrouw de Poes in Kapitein Winokio. Een simpele ingreep met schattig resultaat. Maar Theater Tieret gaat een stap verder, door het ‘verpoppen’ van de personages in Meneer Beer. Het ‘pop-concert’ van Meneer Beer en de Woeste Wolven deed me swingen. Mijn kinderen stonden mee als groupies voor de dranghekken op de eerste rij. En ook thuis galmen de liedjes regelmatig door de boxen. In De grote reis helpt Meneer Beer zijn neef Ivo Ijsbeer, wiens huis aan het smelten gaat. Ik kijk uit naar dit warm verhaal in barre klimaattijden.

19 JAN • 15.00
CC De Warandepoort, Tervuren, 02 766 53 47
www.dewarandepoort.be