10 jul '20

Met de Vespa door het Pajottenland

4678
door Michaël Bellon
Geen zin in een trip naar Toscane Italië deze zomer? Waarom dan niet eens een dagje met de Vespa door het Toscane van het Noorden sjezen?

Pajot Experience loodst jou met zijn vloot knalrode scooters langs de Congoberg of het Kasteel van Gaasbeek. Onderweg geniet je van een Bruegeliaans hapje met zicht op Brabantse trekpaarden. Met de staycation in het vooruitzicht deed RandKrant de test.

Pajot Experience verhuurt Vespa’s en arrangementen voor wie op een gemotoriseerde maar toch aangename en zorgeloze manier het Pajottenland wil verkennen. Wie langs één van de routes woont, zal de iconische rode brommertjes vast al hebben zien passeren. Initiatiefnemer Stijn Heylens begon er vier jaar geleden mee en de formule is een succes.

‘Ik had het idee al tien jaar geleden, toen ik tijdens de revalidatie na een gebroken been alle fietsroutes in de buurt heb gereden. Ik dacht: Kunnen we hier in het Pajottenland niet hetzelfde doen als in Limburg of Italië? Alleen waren er toen nog maar weinig B&B’s. Ondertussen is het potentieel aan toeristen en dagjesmensen in de streek veel groter.’

Op een Vespa kan je alleen of met twee rijden. Pajot Experience heeft genoeg tweewielers om groepen van 1 tot 32 mensen op pad te sturen. Vanaf 8 deelnemers wordt er begeleiding voorzien om het peloton vlotter langs de weinige auto’s te loodsen, die je op je tocht kan kruisen. Wie geen ervaring heeft met brommertjes kunnen we geruststellen: de Vespa’s met automatische versnellingsbak zijn makkelijk te besturen en Stijn zorgt er met een woordje uitleg voor dat iedereen veilig vertrekt.

Ook wij trekken met de losse pols aan het gashendel. Het gevoel van vrijheid is er meteen. Uiteraard moet je op je rijstijl letten, de wegcode respecteren, regelmatig in je achteruitkijkspiegel kijken en af en toe een kruispunt oversteken. Maar de routes die op de gps zijn uitgestippeld gaan bijna allemaal langs smalle wegen met nauwelijks verkeer.

De Vespa’s halen gemiddeld 30 tot 40 km/uur. Hellingen kosten geen inspanning, afstanden spelen geen rol.

Op onze tocht rijden we door holle wegen, langs oude boerderijen en cafeetjes, voorbij riante privédomeinen, op panoramische hoogtes zoals het beschermde landschap van de Congoberg, en naast ongegeneerd schijtende koeien. Op een tussenstukje langs een wat grotere weg zien we hoe acteur Matteo Simoni op een affiche reclame maakt voor een vakantie in Limburg. Zijn boodschap maakt vlakbij de door glooiende, groene landschappen slingerende weggetjes geen kans. We kunnen nog langs het Kasteel van Gaasbeek passeren, het museum van het Belgische Trekpaard, het kerkje van Sint-Anna-Pede, de basiliek van Halle of de bekende Witse-boom in Vlezenbeek uit de gelijknamige televisieserie.

Met de Vespa ben je zo geparkeerd en weer vertrokken en de GPS toont de weg. Op de website van Pajot Experience staan drie routes vermeld: de Geuzeroute langs de brouwerijen (80 km), de Bruegelroute (65 km), en de Pajottenlandroute (70 km). Ondertussen zijn er nog twee routes bijgekomen. Eén daarvan is de Pajotse Smaakroute. Goed voor een daguitstap, met haltes in een cafeetje voor een alcoholvrij aperitief en wat hapjes, nadien in een brasserie voor de hoofdschotel, en na nog een etappe voor een dessert met vers ijs. De gerechten zijn zoveel mogelijk bereid met streekproducten van Pajottenland+.

Eten bij vertrek of aankomst is ook mogelijk, want Pajot Experience is verbonden aan restaurant ’t Kreukeltje. Seminaries met ontbijt voor de rit of een vriendenuitstap met barbecue behoren tot de mogelijkheden. Je kan ook picknickmanden bestellen voor onderweg. De Vespa’s huren kan voor een halve dag (vier uur) en een hele dag (acht uur).


 Pajot Experience, Lenniksestraat 65, Gooik, 0485-89.43.58, www.pajot-experience.be