01 jun '21

Rechtstreeks
kopen bij de boer

15903
door Gerard Hautekeur
Steeds meer klanten kopen hun bio-vlees en zuivelproducten rechtstreeks bij Dubbel Doel in Gooik. De Pajotse boerderij is met zijn hoeveproducten een belangrijke schakel in de korte voedselketen.

Na twaalf jaar pionieren, is het bedrijf van Hilde Nechelput en Seppe Holemans leefbaar voor hun gezin met twee jonge kinderen. ‘De afgelopen twee jaar kwamen verschillende positieve ontwikkelingen samen. Corona heeft die trends nog versterkt. Zo zijn almaar meer consumenten op zoek naar gezond vlees. Bovendien willen ze weten waar het vlees vandaan komt en of de dieren goed worden behandeld. Omdat wij hen die garanties kunnen bieden, kopen ze bij een bedrijf als het onze’, schetst Holemans. ‘Onze boerderij heeft een gecertificeerd bio-label voor de hoeveproducten. Dit houdt in dat we op onze akkers en weilanden geen pesticiden en geen kunstmest gebruiken. Onze koeien krijgen rauw bio-voer van gras en klaver van de eigen velden. Ons bedrijf bestaat uit 15 ha weiland, 12 ha akkerbouw en 30 ha natuurgebied. Door de langere droogteperiodes moeten we aanvullend voedsel inkopen bij andere bio-telers uit de streek. Wekelijks laten we in een ambachtelijke slachthuis in Kluisbergen een koe slachten. Een kleinschalig slachthuis zorgt voor minder stress bij de dieren en dat komt ook de kwaliteit van het vlees ten goede.’

Vlees en zuivel

Nadat het geslachte dier is uitgebeend, zorgt Holemans voor de verwerking. Hij versnijdt het vlees in functie van de vooraf bestelde vleespakketten. Hij maakt ook zelf worst en gehakt. Daarvoor mengt hij zijn rundsvlees met varkensvlees afkomstig van een gecertificeerde bio-coöperatie Porc Qualité d’Ardenne. Dankzij de voldoende grote verkoop kan Dubbel Doel wekelijks een rund slachten en is ook de versheid van het vlees verzekerd.

‘Consumenten zijn op zoek naar gezond vlees. Ze willen weten waar het vandaan komt en of de dieren goed worden behandeld.’

‘Momenteel telt Dubbel Doel 140 koeien. In 2009, bij de overname van het bedrijf van Hilde haar tante telden we 80 wit-blauw koeien. We hebben onze veestapel uitgebreid met Jersey koeien omwille van de rijkere melk die beter geschikt is voor de productie van de eigen zuivelproducten. De helft van onze melkproductie verkopen we aan BioMelk Vlaanderen, een coöperatieve vennootschap van biologische melkveehouders die actief is in heel België. De andere helft van onze melk verwerken we tot eigen zuivelproducten, zoals rijstpap, vanillepudding, tiramisu, chocomousse, room, ijskreem, verschillende soorten yoghurt en yoghurtdrankjes. Mijn vrouw staat in voor de zuivelverwerking. In de loop der jaren hebben we ons beiden binnen ons bedrijf gespecialiseerd.'

Korte keten is sterker

De vele schakels in de korte voedselketen zijn na corona sterker geworden, ook het Pajotse biobedrijf Dubbel Doel is een belangrijke schakel. ‘Door de continue groei van onze bio-producten is ons bedrijfsinkomen verzekerd. Momenteel tellen we 150 klanten die op zaterdag rechtstreeks bij ons aankopen, waaronder 50 vaste klanten die minstens om de veertien dagen naar onze hoevewinkel in Gooik komen. We leveren eveneens aan voedselteams in het Pajottenland en aan een lokale consumentengroep van De Buurderij. Wekelijks staan we met onze biologische hoeveproducten op de duurzaamheidsmarkt in Sint-Agatha-Berchem. We spelen ook in op de nieuwe trend van afvalarm winkelen. Sedert enige tijd leveren we zuivelproducten in glazen bokalen aan een drietal OHNE winkels. Na retour gebruiken we die opnieuw bij een volgende levering. Het winkelconcept van OHNE steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. Een recente opsteker en springplank naar een grotere afzet is de verkoop van ons vlees en zuivel aan de bio-supermarkt Dobbelhoen in Schilde.’

Het nieuwe winkelen

Holemans stimuleert nieuwe ontwikkelingen in het winkelen. Een viertal maanden geleden richtte hij samen met Tijs Boelens van de Groentelaar in Pepingen de coöperatie Halle Lokaal op. ‘Het is de eerste coöperatieve winkel in de regio met een volledig supermarktaanbod van korte keten en duurzame voeding. We draaien niet mee in een systeem van massaproductie. In onze kleinschalige bio-boerderij groeien de runderen langzamer en geven de koeien minder melk. In hun keuze voor hoogwaardige kwaliteit van voeding is een deel van de bevolking bereid daarvoor een meerprijs te betalen. We werken zeven dagen op zeven, meestal zijn het lange werkdagen. We worden er niet rijk van, maar onze manier van leven en boeren vormt onze rijkdom.

 www.dubbeldoel.be