01 mei '22

Ridder in de Orde
van de Roerstok

1996
door Michaël Bellon
Voor wie de interesse in bier verder gaat dan het volgende rondje op café, is bierkenner en bierpromotor Johan ‘Wanne’ Madalijns een bekend gezicht. De aanstaande Toer de Geuze in het Pajottenland is de perfecte aanleiding om het over zijn bierpassie te hebben.

Als vermaard en bebaard bierauteur, veelgevraagd bierproever, lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL), en Ere-Ridder van de Roerstok der Brouwers van de Belgische brouwersfederatie, is Wanne Madalijns bekend in biermiddens. In de mate dat het velen misschien verwondert dat de Hallenaar daarnaast ook al vierendertig jaar bij een architectenbureau werkt. Begin jaren tachtig, in het middelbaar aan Sint-Lukas in Schaarbeek, kreeg Madalijns de smaak voor bier te pakken. ‘De school was een aaneenschakeling van herenhuizen met honderd ingangen en uitgangen, en veel vrijheid om de cafés in de buurt te verkennen. Ook al zat er in de drankautomaat op school Wiel’s pils (!), al snel kreeg ik interesse in speciale bieren. Voor Jeugdhuis ’t Uilekot ging ik mee op zoek naar speciale ‘Bieren van de maand’, en ik was ook medeorganisator van bierkwissen in gemeenschapscentrum het Candelaershuys (nu Het Huys) in Ukkel. Zo legde ik al snel contacten met brouwers uit de streek. In 1999 hebben we dan bierproeversvereniging De Lambikstoempers opgericht. De Objectieve Bierproevers – nu bierconsumentenvereniging Zythos – had op verschillende plaatsen in Vlaanderen afdelingen, behalve in het Pajottenland waar de lambiekbrouwers en geuzestekers daar op aandrongen.’ De Lambikstoempers bestaan nog altijd en waren de ambachtelijke bierhype lang voor. ‘Nu zie ik de jeugd terug geuze drinken, toen bestelde iedereen gewoon pils en Spéciale Belge, zoals Vieux-Temps en Ginder Ale.’

Verzamelstukken

Bij Luc Pauwels aan het CVO Elishout volgde Madalijns de opleiding Technicus Fermentatieprocessen bieren (lees: brouwer). In zijn vrije tijd schrijft hij artikels voor het biermagazine De Zytholoog en columns voor Bierpassie Magazine. Die jarenlange inspanningen als promotor van de Belgische bieren leverden hem met het Ere-Ridderschap in de Orde van de Roerstok de hoogste eer op, na een ceremonie op de prachtige site van de abdij van Orval. De bijhorende oorkonde is wellicht het kostbaarste stuk in de bierverzameling die Madalijns ondertussen opbouwde. ‘In mijn beginperiode verzamelde ik alle bierglazen, maar omdat de rekjes die mijn vader zaliger daarvoor had gemaakt snel vol raakten, heb ik me nadien beperkt tot lambieken geuzeglazen. Een klein deel daarvan staat in bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg.’ Daarnaast heeft Madalijns veel bierreclames, een stuk of veertig lambiekstoempers waarmee vroeger de suiker in de lambiekglazen werd verbrijzeld en omgeroerd, en een honderdtal verschillende flessen lambiekbieren, soms afkomstig van brouwerijen of stokerijen die al lang niet meer bestaan.

Bierhuis

Uit Beersel kwam begin maart het trieste nieuws van het overlijden van lambiekbrouwer en gueuzesteker Armand Debelder van Brouwerij 3 Fonteinen. ‘Ik heb Armand goed gekend. Je moest hem leren kennen, want hij had zijn karakter, maar het klikte tussen ons, of het nu over bierzaken of over privézaken ging. Hij heeft mijn passie om lambiekbieren te promoten aangewakkerd. Ik ben destijds met hem soms lezingen gaan geven voor twee man en een paardenkop.’ Heuglijker nieuws is de heropening van het café Bierhuis Oud Beersel. Gert Christiaens die eerst brouwerij Oud Beersel deed herleven, heeft het in de oorspronkelijke glorie hersteld. ‘Compleet met de wit-rode tegeltjes zoals ik ze mij herinner uit mijn vrolijke jaren.’

Madalijns is blij dat de Toer de Geuze opnieuw georganiseerd kan worden. Tijdens de tweedaagse kan je een bezoek brengen aan de elf lambiekbrouwerijen en geuzestekers van het Pajottenland die samen, ter gelegenheid van 25 jaar HORAL, een Megablend Oude Geuze in een mooie verjaardagsfles presenteren.

ZA · 30 APR · 11.00 ZO · 1 MEI · 10.00
Toer de Geuze
Verschillende locaties, www.horal.be en www.lambikstoempers.be