01 mei '23

Van kazerne tot opleidingsinstituut

1025
door Tina Deneyer
Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) bestaat 25 jaar. Op de site in deelgemeente Relegem worden politieagenten en brandweerlui opgeleid, rijopleidingen en cursussen voor ambtenaren en lokale besturen georganiseerd.

Waar nu de gebouwen van het opleidingsinstituut staan, stond vroeger de militaire kazerne Serge Eckstein. ‘Van 1924 tot 1940 was het Centrum van militaire luchtscheepvaart en de school van het Militair Vliegwezen er gehuisvest’, vertelt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V). ‘Na WO II werd het gebruikt als een depot voor de Belgische Luchtmacht. In 1978 eindigde de militaire activiteit, in 1995 kocht de provincie de site.’

‘Van oude legerkazerne tot een eigentijds en innovatief opleidingsinstituut. Dat is de opmerkelijke transformatie die het PIVO de afgelopen 25 jaar onderging’, vult provinciegouverneur Jan Spooren aan. ‘Het PIVO is vandaag een huis met vele kamers, dat een essentiële bijdrage levert aan het goed functioneren van de publieke dienstverlening in Vlaams-Brabant.’ In het PIVO werken tegenwoordig 450 docenten. In de voorbije 25 jaar zijn er in totaal 7.169.282 lesuren gegeven en zo’n 10.000 diploma’s uitgereikt.