01 okt '23

Foto’s worden
ontmoetingen

1049
door Michaël Bellon
Als je foto’s niet goed genoeg zijn, dan zit je er niet dicht genoeg op’, zei de Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf en fotojournalist Robert Capa, die in 1947 een van de oprichters was van het vermaarde agentschap Magnum Photos. 75 jaar na die oprichting is de uitspraak de leidraad voor een tentoonstelling met werk van twaalf vrouwelijke Magnum-fotografen.

Lidmaatschap van Magnum is slechts weggelegd voor een beperkt aantal internationale fotografen die daarvoor genomineerd moeten worden. Lang bleef Magnum een mannenbastion, maar de tentoonstelling Close Enough in fotogalerie Hangar in Elsene stelt nu het werk van twaalf vrouwelijke Magnum-fotografen centraal. Curator Charlotte Cotton bracht werk samen waarin zij dichtbij hun onderwerp kwamen, ook al was dat niet altijd evident. Foto’s worden op die manier ontmoetingen.

Zo wil Sabiha Çimen, een autodidactische fotografe die publiceerde in The New York Times en Vogue, onderbelichte islamitische vrouwen in beeld brengen. Ze zocht in verschillende Turkse steden islamscholen op om de meisjes te portretteren die ze kende uit haar jeugd. De Amerikaanse Alessandra Sanguinetti volgt al twintig jaar de nichtjes Guillermina en Belinda op het Argentijnse platteland. De internationaal gelauwerde Iraanse Newsha Tavakolian brengt verslag uit van revoluties, oorlogen en rampen in verschillende landen, waarbij ze focust op de positie van de vrouw en vrouwenrechten. Ondertussen mag ze in haar eigen land geen foto’s meer nemen. Ook volgens de Belgische Bieke Depoorter kan goede documentairefotografie niet zonder verregaande betrokkenheid. Depoorter reisde veelvuldig door Rusland en Amerika waar ze haar ontmoetingen op foto vastlegde. Agata is het project waarvoor ze een Parijse stripteaseuse volgt. Vaak neemt Depoorter ook foto’s van gezinnen in hun huizen, zoals in Egypte.

 

TOT 16 DEC
Close Enough. 12 women photographers of Magnum
Brussel, Hangar, www.hangar.art