01 mrt '24

Van boer en tuinder

572
door Geert Selleslach

Trossen los, we varen uit. Op weg naar nieuwe avonturen, ter land ter zee en in de lucht, die de volksverteller door wat rond te struinen zomaar in de schoot geworpen krijgt en graag met jullie wil delen. Zo doken daar plots de boeren en hun tractors op. Flink blozende, opvallend jonge boeren en boerinnen die er genoeg van hebben om – als het op betalen aankomt – altijd als laatste in de rij van de consumptieketen te staan, om steeds weer aan meer paperassen te moeten voldoen. Planlast, hoorde de volksverteller het een geleerdheid met een proper woord benoemen.

Snelwegen afzetten, vuurtje stoken, barbecue op de middenberm. De volksverteller zag strijdvaardigheid bij de boeren, maar ook moedeloosheid. ‘Nen autoroute afzetten, we doen dat niet voor ons plezier, hé. Veel liever zitten we tussen ons beesjten, maar ja, nu kunnen we niet anders, we staan met onze rug tegen de muur’, verklaarde een trotse boerin voor de camera. De boeren zitten al jaren in de hoek waar de klappen vallen, hoorde ik nog alsof het om KV Kortrijk ging. Laat ons Bella op haar glooiende groene velden met rust en geef een eerlijke prijs voor haar homp vlees.

Wat leren we hieruit? Dat er pas naar jou wordt geluisterd wanneer je met de tractor buitenkomt, allerlei zaken in brand steekt, afval dumpt op de oprit van de premier. Een handelaar van een handelaarsvereniging verkondigde hijgerig: ‘En de economie, mensen, denk toch aan onze economie!’ Een halve dag de toegang tot een distributiecentrum blokkeren, kost een maand om terug volle rekken in de grootwarenhuizen te hebben, zo had hij berekend. Echt? De boeren zijn sympathiek, maar het mag toch niet te lang meer duren.

Wie de show stal, was echter geen boer of handelaar, maar journalist Joël De Ceulaer van De Morgen. Vastgereden op de afrit van Wemmel bracht hij bij Bart van de Afspraak vanuit zijn auto kirrend van plezier live verslag uit van de boerenblokkade. Nu al het beste televisiemoment van het jaar.