01 okt '18

Tweede huid 

2640
door Tine De Wilde
Als je erin gelooft, kan je je dromen waarmaken en een beetje gek zijn helpt.

Op eigen houtje studeerde de eigenaar van deze woning geneeskunde, startte zijn praktijk als huisarts op, richtte zijn wachtkamer in met een landschapsfresco en Henri Van de Veldezitbanken uit een afgedankte treinwagon en bouwde ook zijn bestaande woning om tot zijn droomhuis: een ecologische BEN-woning waarin de filosofie van een woning als een ademend, levend organisme overal doordringt.

Het bestaande huis werd zowaar ingepakt. Rondom de oude kern kwamen de nieuwe leefruimtes. De voorgevel valt meteen op door de Chinese leien die, door de oxidatie van de verschillende metalen, prachtige natuurlijke kleurschakeringen geven. Bij binnenkomst kom je in een schitterend trappenhuis, met een houten trap als een levensboom die omhoog wentelt rond twee houten assen, net zoals de dubbele spiraal van ons DNA. Al het houtwerk komt van een en dezelfde es, de trapleuning is gemaakt uit betonijzer en bezet met plaatijzeren blaadjes. De hoge, gebogen dennenhouten noordoostgevel werd geïsoleerd met papiervezel en hennep. De glazen wand aan de zuidkant laat overvloedig licht binnen. Felgroene voegjes tussen de raamkozijnen symboliseren nieuw, fris leven. Hier is de veranda die fungeert als warmtebuffer.

De regulatie van lucht en warmte werkt volgens het principe van behoud van energie. Twee afzuigsystemen voeren via warmtewisselaars van elk zeven vierkante meter alle opgenomen en in huis opgewekte warmte naar een waterreservoir van 10.000 liter dat op zijn beurt warmte afgeeft aan het huis. Zo ademt het huis in en uit op zijn eigen ritme en dat van de seizoenen en zijn bewoners.