01 jun '17

Tableau vivant

3444
door Tine De Wilde
Verticale tuinen. Ze duiken op in steden als luchtspiegelingen, kleine, groene oases van zuurstof in grijze landschappen van steen en beton. Verwondering en verademing bij het zien ervan.

Eén van de pioniers van deze exotische tuinen is de Parijse botanicus-kunstenaar Patrick Blanc. Als wetenschapper reisde hij de wereld rond, onderzocht en inventariseerde de immense diversiteit aan plantensoorten. Met deze schat aan kennis begon hij plantengevels en levende schilderijen te creëren. Op conferentiecentra, musea en pleinen overal ter wereld kom je zijn werk tegen.

Ook voor deze woning-studio in Linkebeek maakte hij een uniek ontwerp. De bouwheer wenste een ruimte die zich in het landschap nestelt met een grote verbondenheid met natuur en omgeving. Architectenbureau Philippe Samyn en Partners tekende het architecturaal plan uit. Eén immense raampartij aan de westzijde geeft zicht op de velden en zonsondergang. De buitenmuren en het dak werden één grote levende, vegetale wand.

Voor de klassieke gevel van snelbouwstenen kwam een spouw en een pvc-wand met geotextiel als basis voor de vegetale wand. Hierop tekende Blanc een compositie en vulde ze in met meer dan 295 verschillende plantensoorten uit diverse biotopen die in dit klimaat en zonder aarde gedijen.

Het resultaat? Eén groot, levend canvas met planten en bloemen die om beurt ontluiken, bloeien en verwelken en zich met elkaar verstrengelen. Kleuren en geuren komen en gaan, texturen en hoogtes wisselen elkaar af. De muur ademt met de seizoenen, bruin en ingetogen in de winter, kleurrijk en exuberant in de zomer. Een verrassende jungle.