01 apr '16

Een wandeling

3038
door Tine De Wilde
LINKEBEEK - Begin vorige eeuw kwamen wandelaars massaal naar het schilderachtige, groene Linkebeek. Ook een hele garde artiesten schaarde hier samen. Het Wijnbrondal, de ‘Vallée des Artistes’, was wellicht het meest geliefde en meest geportretteerde wandelpad van Linkebeek.

Hier kocht schilder Jules Lismonde (1908-2001) in 1956, voor een bescheiden bedrag, de prachtige, begin 20e eeuwse Villa Les Roches. Het woonhuis was ruim, vol licht en karakter, met grote glaspartijen, een overdekt terras en elegante decoratiezuilen en modillons.

Maar het is vooral de interactie met de immense omliggende tuin die, nog steeds, fantastisch is. Lismonde liet door zijn vriend en architect Léon Dievoet, nog veranda's aanbouwen, zodat de natuur langs alle kanten door de weidse ramen kon binnendringen en hij op elk moment van de dag direct zonlicht kon ervaren.

Over zijn werk zegt hij zelf: ‘In mijn werk (…) is er steeds iets aanwezig dat doet denken aan een vaste grond onder de voeten, een transparantie naar een verte, een mogelijkheid om door vele verscheidene vlakken te bewegen, waardoor ik het oog van de toeschouwer wens te betrekken en te boeien. Voor mij is een kunstwerk een wandeling.’

Lismonde woonde en werkte hier tot zijn dood. Met vriendschap als essentiële waarde stond zijn huis altijd open. Hij wenste dat het ook na zijn dood een huis van ontmoeting en artistieke creatie zou blijven waar zijn werk bewaard en tentoongesteld zou worden. Huize Lismonde vzw neemt deze missie ter harte en organiseert kinderateliers, concerten en expo's. Wandel, op een mooie lentezondag, even naar deze kleine wereld van licht, sereniteit en schoonheid.

www.maison-lismonde.be