21 aug '17

Dialoog over
uitbreiding luchthaven

2604
door Joris Herpol
Meer dan 230 mensen stelden zich tijdens een informatiesessie kandidaat om deel te nemen aan Forum 2040, het dialoogplatform dat Brussels Airport Company (BAC) eind augustus opricht. Een onafhankelijke jury zal uiteindelijk 80 mensen kiezen om eraan deel te nemen.

In het Forum 2040 moeten omwonenden, actiegroepen, bedrijven, experten en lokale besturen vertegenwoordigd zijn. ‘BAC wil de luchthaven voorbereiden op de toekomst’, zo klinkt het in een persbericht van de luchthavenuitbater.

‘De luchtvaartsector staat voor belangrijke ontwikkelingen: een groei van het aantal passagiers en vracht, een geluidsefficiëntere vloot van vliegtuigen en capaciteitsproblemen in sommige luchthavens. In Europa zijn de groeimogelijkheden het grootst voor middelgrote vlieghavens als Brussels Airport. Wij willen deze kansen om te groeien grijpen om zo jobs en welvaart in ons land te creëren.’

BAC wil daarvoor ook de baaninfrastructuur op Zaventem aanpassen en wil twee nieuwe pieren en een nieuw bedrijvencomplex bouwen.

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) van Grimbergen maakt deel uit van het forum. ‘Ik pleit al jaren voor een eerlijke spreiding van de vluchten en zal dat ook in het forum doen.’

Bij de aanvang van de informatiesessie hielden acht leden van het Burgerforum, dat bewoners uit Kortenberg, Zaventem en Steenokkerzeel en lokale Natuurpuntafdelingen vertegenwoordigt, een protestactie. De actievoerders bestempelen het Forum 2040 als een vorm van ‘nepinspraak’, onder meer omdat alle deelnemers een vertrouwelijkheidsclausule moeten ondertekenen, waardoor ze niets mogen zeggen van wat er is besproken.