17 jun '17

Dan zal
de beiaard spelen

3171
door Mirek Cerny
De Beiaardvrienden Grimbergen, een samenwerking tussen de gemeente Grimbergen, de abdijgemeenschap en enkele socio-culturele verenigingen, organiseren elk jaar hun Dag van de Beiaard, dit keer in samenwerking met het Museum voor de Oudere Technieken (MOT).

Er zijn weinig landen waar de beiaard zo populair is als in België. In Meise hebben ze een instrument in de kerktoren en een bekend restaurant met de naam Den Beiaard; in Leuven zijn er liefst drie bespeelbare beiaarden.

Op de Dag van de Beiaard zijn er in het Guldendal workshops voor volwassenen rond bronsgieten en ijzer smeden. Een beiaard bestaat immers uit bronzen klokken en bij de installatie komt heel wat smeedwerk kijken. In de namiddag zijn er korte impressies van klokkengieten te zien op een scherm.

Ook bij onze Noorderburen is het beiaard spelen in trek. De Nederlandse beiaardier Boudewijn Zwart vormt met zijn dochter Lydia het duo Black & Beauty. Ze komen in actie op het eiland van het Prinsenkasteel met een gevarieerd programma van klassieke en lichte muziek op een mobiele beiaard die hij zelf ontwierp.

Tot slot mogen de kleinsten meedoen in de uitvoering van een echte klokkensymfonie. Nadien is er een workshop voor kinderen waar kaarsjes in de vorm van een klokje worden gegoten. In de vooravond keert het duo naar het Prinsenkasteel terug om met beiaard en piano volksliederen en bekende klassieke stukjes te spelen.


ZA • 17 JUN • VANAF 15.30
DAG VAN DE BEIAARD
i.s.m. het MOT
Grimbergen, www.beiaardvriendengrimbergen.be