22 dec '17

Kerst met
Bach en Vivaldi

3993
door Mirek Cerny
Kerstmis is een intense periode voor de koren overal ter wereld waar men de geboorte van Christus viert. Dilbeek is een vijftal koren rijk, maar voor het traditionele kerstconcert werd dit keer gekozen voor het artistiek sterke kamerkoor Framagomi van Hugo Boon.

Omwille van de sfeer en de goede akoestiek zingt Framagomi in de Sint-Theresiakerk. Ze vertolken werken van Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi en een reeks kerstliederen uit diverse landen.

Een viertal vrienden besloten samen een huwelijksviering op te luisteren. Zo begon het in maart 1982: met drie stemmen en een gitaar. Omdat er een naam in het misboekje moest, puzzelden ze stukjes van hun voornamen bij mekaar. Framagomi was geboren.

Vandaag is het een heus kamerkoor van een twintigtal zangers dat vaak interessante programma’s verzorgt: Markuspassion van Keiser, scenische uitvoering van de opera Dido and Aeneas van Purcell, werken van Telemann, Buxtehude, Carissimi en noem maar op. In 2012 kreeg Framagomi de cultuurprijs van de Cultuurraad van Dilbeek met een feestelijk optreden in de concertzaal van Dil’arte, de toen splinternieuwe muziekacademie. Twee jaar later reisde het koor naar Verona om deel te nemen aan het grote Garda Estate Festival.

‘Dit kerstconcert gaven we de titel Et in terra pax’, zegt Hugo Boon, dirigent sinds 1984. Hij zal zijn koor en het begeleidende Bhag-ensemble leiden. Voor de gelegenheid wordt de instrumentale groep uit Halle versterkt met blokfluiten, hobo’s, baroktrompet en orgel.

‘We zingen de intieme kerstcantate Uns ist ein Kind geboren, ooit aan Johann Sebastian Bach toegeschreven (BWV142), maar vermoedelijk van de hand van zijn voorganger in Leipzig, Johann Kuhnau. Bij Antonio Vivaldi hoef je met kerst niet ver te zoeken: we zingen zijn overbekend en ronduit schitterend Gloria (RV589), maar ook het wondermooie Et in terra pax uit zijn ander Gloria (RV588). En we serveren een korf stemmige kerstliederen en melodieën, sommige vertrouwd, andere verrassend.’


VR • 22 DEC • 20.30
FRAMAGOMI
kerstconcert
Dilbeek, Sint-Theresiakerk, 02 466 20 30