01 okt '20

Leven volgens de seizoenen

2854
door Lene Van Langenhove
Na de indrukwekkende reeks Wolf presenteert fotograaf Frederik Buyckx nu Horse Head. Daarvoor trok hij opnieuw naar de besneeuwde bergen van Kirgizië. In indringende zwart-witfoto’s toont hij het pure, harde leven van de semi-nomaden die hun kuddes door het landschap loodsen.

Schapen, jaks en ruiters zijn slechts stipjes in de uitgestrekte, overweldigende natuur. Welk gevoel hoopt Buyckx op te wekken? ‘Het zou mooi zijn als ze stilstaan bij een levensstijl die nauw verbonden is met de natuur. De mensen die ik toon, leven zelfvoorzienend, op verafgelegen plekken. Ze moeten tegen de natuur vechten en zijn er tegelijk afhankelijk van. Samen met hun dieren leven ze volgens de seizoenen. Dat is iets wat wij in het westen verleerd zijn.

In hun manier van leven zit zoveel schoonheid. Het is het andere uiterste van hoe wij leven. De reeks is ontstaan vanuit mijn eigen drang om zo’n dingen te zien, te voelen en te ontdekken.’ ‘Bijna al mijn projecten zijn ter plekke ge groeid. Eerst is er een vage aantrekking tot een bepaald land of gebied, dan vertrek ik en laat ik alles gebeuren. Soms – zoals in Kirgizië – beland ik op een fantastische plek waar ik langer wil blijven. Sinds 2017 ben ik al verschillende keren terug geweest en ik hoop er snel weer naartoe te kunnen reizen.’

2 OKT T.E.M. 23 DEC
Horse Head
Frederik Buyckx
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72