01 apr '18

Natuur is
weerbaar

2514
door Herman Dierickx
Hoe dikwijls krijg ik de vraag wat je zoal kan doen voor de natuur in een doorsnee klein tuintje van pakweg tien bij tien meter?

Wel, de ervaring leert dat je met kleine inspanningen veel kunt bereiken. Als je voldoende wilde of enkelvoudige bloemen voorziet die van maart tot oktober voor nectar en stuifmeel zorgen, daarbij een poeltje met regenwater aanlegt (enkele vierkante meter) en wat doornige struiken plant die voor bescherming zorgen, dan heb je de natuur al goed verder geholpen. Uiteraard vind je altijd wel een zonnig plekje voor een al of niet zelfgemaakt insectenhotel(letje). 

Hiermee trek je probleemloos een twintigtal vogelsoorten aan, samen met veel wilde bijen en vlinders. Een klein rommelhoekje en/of bloemenweide zijn een welgekomen extraatje, en daarmee zit je zowat aan het maximale dat je kan doen. Probeer het maar, en na enkele jaren zal je zien hoeveel leven er naar je tuin komt! Oefen wat geduld vooraleer de dieren gewoon zijn aan deze nieuwe leefomgeving. 

Denk echter wel aan volgende randvoorwaarden: loslopende katten en honden zijn geen goed idee; veel lawaai evenmin. Zoveel mogelijk rust en kalmte in de tuin zijn sterke troeven, want ze worden steeds schaarser in onze drukbevolkte Rand.

Deze wonderlijke succesformule kun je zowat overal toepassen. De slaagkansen op de buiten zijn even groot als in volle stad als je voldoende aandacht hebt voor rust, en liefst wat zon. Doorlopend zorgen voor eten en drinken in de koudste wintermaanden helpt natuurlijk ook. Probeer je het eens?