01 jun '16

Het land van nergens

2518
door Joris Hintjens
Joris Hintjens was vijftien jaar journalist. Daarna elf jaar ontwikkelaar van windenergieprojecten. Nu bekwaamd hij zich in de digitale cartografie. Voor RandKrant schrijft hij afwisselend met Dirk Volckaerts, Fatima Ualgasi en Tom Serkeyn de column mijngedacht.

Lieve lezer,

In een vorige ‘mijn gedacht’ vertelde ik dat ik Brussel verkies boven Antwerpen of Gent, en ook waarom. Voor wie het gemist heeft: het ging over de volksaard en het verzet tegen de machthebbers of zoiets, ik weet het ook niet juist meer.

Maar niks is voor eeuwig, en zelfs niet voor lang, want zie ik moet mijn mening herzien. En wel hierom: Ringland. Bij ‘Ring’ denk je natuurlijk meteen aan die strook asfalt die Brussel in een wurggreep houdt, onze versie van de muur van Berlijn die Brussel binnen Brussel moet houden en de Rand beschermen tegen de stad.

Edoch, nee. Ringland, dat is een land dat in Antwerpen ligt, of toch zou moeten liggen, als het aan de Ringlanders lag. Want ook in Antwerpen hebben ze een ring, die de stad scheidt van de parking. En in Antwerpen vinden ze het een goed idee dat die ring verdwijnt onder een deksel. En bovenop dat deksel moet dan een park komen en speeltuinen en wat dies meer zij. Gedaan met stank en lawaai van al dat verkeer dat van en naar en rond de stad rijdt.

En het mooist van al: het kan, het moet, het klopt. De techniek, de timing, de centen: alles klopt als een bus in een ondergrondse verkeerskoker, volgens de Ringlanders. Dus: go for it! Nothing to fear but fear itself. En als dat Ringland er dan uiteindelijk ligt, dan verhuizen we met zijn allen naar Antwerpen, naar de nieuw gebouwde wijken op de vrijgekomen gronden, omgeven door frisse lucht.

Maak spandoeken, breng toeters mee, potten en pannen om op te trommelen! Laat u horen! We gaan het hier eens fixen!

En als ze in Antwerpen klaar zijn met de werken, kunnen al die bouwvakkers met hun materiaal naar Brussel komen en daar aan de ring beginnen. In Brussel gaan ze niet willen onderdoen voor de Sinjoren, net zoals met de metro indertijd. Ik wil dat ook! Maar nu nog niet, nu vinden ze dat in Brussel nog een slecht idee, zo’n overkapping van de ring. In Brussel hebben we dat niet nodig, want Brussel is nu al de meest groene stad van Europa, als we de propaganda mogen geloven. Dat komt natuurlijk omdat een deel van het Zoniënwoud in het Brussels Gewest ligt.

Maar dat is vals spelen. Het Zoniënbos ligt namelijk in het bos, en niet in de stad. Dat telt dus niet echt mee. En de rest van het groen in de stad zit verborgen in stadstuintjes. Dat als groene ruimte meerekenen, dat is bossen tellen zoals Joke Schauvliege dat doet: 1 boom, 2 bomen, bos. Kortom: Brussel kan best wat extra groen gebruiken. En de ring biedt daar plaats voor.

Stel het je eens voor: een overkapping van Waterloo over Zaventem tot in Halle. Wandelen in het groen van Oudergem tot in Tervuren zonder het geluid van voorbijrazende auto’s op de achtergrond. En meer naar het noorden, rondom Zaventem: een Uplace op de verkeerswisselaar. Tof! En in Strombeek een gigaskatepark! Ik ken een stel klein mannen die content zullen zijn. En de brug van Vilvoorde, wel euh... laat ons daar een wedstrijd voor uitschrijven, of een petitie of zoiets. Ik stem voor een skipiste. Dus randbewoners aller landen, verenigt u. Afspraak aan het Beursplein. Maak spandoeken, breng toeters mee, potten en pannen om op te trommelen! Laat u horen! We gaan het hier eens fixen!