01 okt '15

David Legrève
'Iemand moet het doen'

7544
door David Legrève
Huisfotograaf David Legrève doorkruiste onze regio; stond er stil bij de vele kapelletjes die de Vlaamse Rand rijk is. En vooral bij de mensen achter elke kapel. Buren van kapelletjes. Mensen met een groot hart. Ze onderhouden de Godshuisjes. Uit plichtsbesef, want ‘iemand moet het doen’.

In heel Vlaanderen zouden er zo’n 16.000 staan. Kleine en grotere kapelletjes. Ter ere van Maria of een of andere heilige. In het veld, aan een huis, op een hoek. De veldkapelletjes zijn een vaste plaats waar je even kunt stilstaan bij het leven en de dood, waar je een kaarsje kunt branden voor een geliefde of om het ongeluk af te weren.

Vele kapelletjes worden onderhouden door mensen uit de buurt. Met volle overgave en overtuiging, ‘want iemand moet het doen’, of ook ‘om mijn hemel te verdienen’. De één voorziet het bouwsel wekelijks van verse snijbloemen. De ander houdt de voorraad kaarsen op peil. De processie passeert er, tot hun spijt, al jaren niet meer. Maar in tijden van crisis dansen er toch meer vlammetjes in de bedehuizen. En die dansen niet vanzelf.

Klik op de foto boven en daarna op het pijltje rechts in elke foto om de hele reeks te ontdekken.