25 sep '17

Ongewone
klanken

2629
door Mirek Cerny
Niet alledaags. Zo kan je het optreden van de groep Razen, met de pianist en componist Maarten Van Ingelgem en de klarinettist en architect Toon Quanten, in Westrand Dilbeek zeker noemen.

Het originele gebouw van architect Alfons Hoppenbrouwers leent zich blijkbaar voor experimenten. Van Ingelgem is zestien jaar leraar in Dil’arte, de muziekacademie en naaste buur van Westrand. Er wordt op verschillende plaatsen in het gebouw gemusiceerd om tegelijk tot een visuele en auditieve ervaring te komen.

Het wordt een dubbelconcert. Razen maakt gebruik van de ongewone klanken van de doedelzak, monochord en schalmei. In de groep spelen collega’s van Van Ingelgem: blokfluitist en doedelzakspeler Kim Delcour en gitarist Brecht Ameel, voor deze gelegenheid uitgebreid met Pieter Lenaerts (sarangi en 5-snarige bas), Paul Garriau (draailier) en David Poltrock (ondes-Martenot).

Ze combineren etnische en hedendaagse muziek, waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt. Van Ingelgem: ‘Ik koos minder typische pianomuziek, werken die de vast betreden paden verlaten. Ik schreef een werk voor piano, zonder het klavier te gebruiken, alleen het binnenwerk van de piano, zoals de snaren, het hout, metaal of zelfs de pedaal.’

‘Dan is er nog een compositie voor piano en tape. Die tape werd voor een film in mijn thuisstad Aalst opgenomen en bevat geluiden van een beiaard, een orgel, een station, een school met kinderen en de zaterdagmarkt. Het werk heet Zvon of bel in het Russisch.’ Daarbij komt nog het interactieve werk Game, waarbij de luisteraar zelf met een gameconsole de klarinetklanken alle kanten kan uitsturen.

MA • 25 SEP • 20.00
RAZEN + MAARTEN VAN INGELGEM & TOON QUANTEN  
Dilbeek, CC Westrand,
02 466 20 30, tickets & info