01 feb '18

Sterk verbonden met Brussel

2357
door Tina Deneyer
Uit een recente studie van de UCL, die Brussels Studies onlangs publiceerde, blijkt nog maar eens hoe sterk Brussel en de Rand met mekaar vervlochten zijn.

‘We hebben verschillende data samengebracht’, zegt Isabelle Thomas, geografe verbonden aan de UCL. ‘Enerzijds gaat het om conventionele data als woonmigraties en woon-werkverplaatsingen, anderzijds om minder conventionele zoals mobiele telefoongesprekken.

Zo zijn we tot een reeks communities gekomen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die zich duidelijk uitstrekken tot in de Vlaamse Rand. Onder een community verstaan we een groep van mensen of bedrijven die meer met elkaar interageren dan met de rest van de provincie of het land.’ De verhuisbewegingen tonen bijvoorbeeld aan dat in het zuidelijke deel van het onderzoeksgebied er zich een community uitstrekt van Sint-Gillis over Ukkel tot Drogenbos en Linkebeek.

In het gebied rond de twee Brusselse Woluwes zitten ook Tervuren en Zaventem vervat. Op het vlak van werkgelegenheid tekent zich duidelijk een community af die niet alleen het Brussels Gewest, maar ook het arrondissement Halle-Vilvoorde en de provincie Waals-Brabant omvat.