02 jul '18

Vlinders en muziek. Weg van Klassiek

2438
door Mirek Cerny
Groene heuvels, grazende koeien, idyllische plekjes, schaarse bebouwing, dat is het prachtige decor van Weg van Klassiek, het muzikaal streekproduct van het Pajottenland-Zennevallei. Centrale gast is dit jaar de tenor Reinhoud Van Mechelen.

In de abdijhoeve Cantipré, naast de kerk van Bellingen waar ook één van de concerten plaatsvindt, werd het programma van de zesde editie van dit populair muziekproject voorgesteld. Centrale gast dit jaar is de tenor Reinoud Van Mechelen, jong Vlaams toptalent met internationale allure.

Wat maakt Weg van Klassiek zo aantrekkelijk? Op de eerste plaats natuurlijk de muziek zelf. Reinoud Van Mechelen toont zijn muzikale veelzijdigheid in drie concerten, samen met zijn eigen groep A Nocte Tempotis en pianist Antony Romaniuk.

Maar er is meer dan muziek alleen, elk optreden wordt voorafgegaan door een wandeling of rondleiding en er zijn zelfs maaltijden voorzien. Naast Van Mechelen staat ook de vlinder, zo typerend voor de natuur in het Pajottenland, centraal. De vlinderwerkgroep Thecia van Natuurpunt neemt de muziekliefhebber mee op een vlinderwandeling in Bellingen, verder is er een rondleiding in de museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek en een wandeling in Sint-Pieters-Leeuw.

In de stemmige kerk van Bellingen, waar één van de oudste orgels van Vlaanderen huist - helaas onbespeelbaar - vertolkt Van Mechelen en zijn A Notre Temporis werken van Franse makelij, zoals de bekende Marin Marais en Jean-Philippe Rameau, maar ook van haast onbekende toondichters als Nicolas Racot de Grandval of Laurent Gervais.

Wat rest van onze vlinderfamilie vinden we misschien in de 18e en 19e-eeuwse kasteeltuinen in Gaasbeek. Daar geeft Van Mechelen, begeleid door de uit Australië stammende maar in ons land verblijvende pianist Antony Romaniuk, een liedrecital. Op het programma: liederen van Robert Schumann (Dichterliebe) en Franz Liszt. Zijn Mélodies schreef Liszt op teksten van Victor Hugo die getuige was bij het huwelijk van Maria Arconati Visconti, de laatste kasteelvrouw van Gaasbeek. Het laatste concert van de tenor en zijn ensemble is aan fragmenten uit de cantates van Johann Sebastian Bach gewijd. Van Mechelen koos de mooiste aria’s voor tenor en traverso, zoals Erbarme dich.

De in Leuven geboren Reinoud Van Mechelen (31) startte zijn carrière in het kinderkoor Clari Cantuli en studeerde aan het Brusselse Conservatorium. Intussen staat hij met de belangrijkste Europese ensembles op toonaangevende muziekfestivals, onder meer in Aix-en-Provence en Edinburgh. ‘Twee jaar geleden richtte ik mijn eigen barokensemble A Nocte Tamporis op’, vertelt Van Mechelen. ‘De muziek die ik zing, wordt vaak beschouwd als ivoren toren-muziek, maar dat klopt niet. Je hoeft de muziek niet te snappen. Het gaat om de emoties die erin zitten. Ik ben ervan overtuigd dat deze muziek veel mensen kan raken.’


24 TOT 26 AUG
Weg van Klassiek
gastartiest: Reinhoud Van Mechelen
Pajottenland en Zennevallei, www.wegvanklassiek.be