16 feb '17

Naar de wortels van de boogiewoogie

3512
door Michaël Bellon
Pianist Renaud Patigny is al jaren een vurige vaandeldrager van de boogiewoogie in België en ver daarbuiten. Met zijn kleurrijke groep Zanzibar zoekt hij nadrukkelijk de verbanden op tussen de traditionele Afrikaanse ritmes en de Afro-Amerikaanse muziekstijlen die daaruit voortkwamen.

Blues, boogiewoogie, ragtime, swing en gospel, zelden zie je blank en zwart, westers en Afrikaans op zo’n diepgaande manier met elkaar vermengd worden. We treffen Patigny op het moment dat hij in zijn huis-annex-muziekstudio in Anderlecht aan het repeteren is met Désiré Ntemere, de Brusselse-Burundese zanger van Zanzibar, en in een ver verleden nog breakdancer.

Het is duidelijk: alles in het leven van Patigny staat in het teken van muziek. In het verleden speelde hij onder meer samen met Jimmy Moliere (twintig jaar lang de vaste gitarist van Fats Domino), met de klassieke pianist Pierre-Alain Volondat, en met Mal Waldron. Na een uniek optreden op het wereldvermaarde Chicago Blues Festival kon hij aan de slag in Amerika. Maar: ‘In Amerika ligt te veel nadruk op geld, het enige wat mij interesseert is muziek’, zegt Patigny.

Hij bleef dus niet in Amerika. Patigny engageert muzikanten met Afrikaans bloed en laat de gitaar en bas in de traditionele boogiebezetting vallen. Naast Ntemere en Patigny speelt Geneviève Dartevelle blues-harmonica en Kankan Bayo percussie. ‘Geneviève is onze nationale blueswoman. Zij ademt de blues en heeft met grote Amerikaanse artiesten gespeeld. Kankan is één van de beste djembéspelers van België. Hij neemt de plaats in van de gitarist, de baspartij speel ik op de piano. Geneviève speelt ook de didgeridoo, wat nog nooit vertoond is in de boogie.’ • MB / GS


DO • 16 FEB • 20.00
Land van de zwarten
Renaud Patigny & Zanzibar
Linkebeek, GC de Moelie, 02 380 77 51