01 apr '17

Klim op

4293
door Tine De Wilde
Na lang wachten, kregen veel scholen recent de kans om te (ver)bouwen en te innoveren. Onder meer in Vilvoorde rijzen scholen van morgen als paddenstoelen uit de grond.

Omwille van het grote tekort aan middelen van de Vlaamse overheid en de prangende noodzaak tot vernieuwing van oude schoolgebouwen en schoolinfrastructuur werd in 2006 een publiek-private constructie in het leven geroepen.

Met Scholen van Morgen als coördinator kregen veel scholen zo, na lang wachten, de kans om te (ver)bouwen en te innoveren. Als paddenstoelen uit de grond rijzen ze nu, de scholen van morgen. Alleen al in Vilvoorde lopen zeven projecten.

Dit schooljaar namen het jonge volkje en de leerkrachten van basisschool Klim-Op hun intrek in de spiksplinternieuwe school. PT Architecten zette bij het ontwerp, naast ruimte, licht en duurzaamheid, in op slim, multifunctioneel ruimtegebruik en gelegenheid tot ontmoeting. Kleinen en groteren eten nu samen in de gezellige drukte van de eetzaal. De leraarskamer werd een heuse living.

Vilvoorde investeert duidelijk in de kleine mensen van vandaag die morgen de wereld zullen belopen, besturen en vormgeven.

En ook voor de ouders voor de schoolpoort is het aangenamer wachten op de esplanade met luifel aan de straat. De branddeur op het gelijkvloers, een grote schuifdeur, kan als scheidingswand gebruikt worden. Zo kan de benedenruimte één grote zaal voor grote activiteiten zijn of twee kleinere ruimtes. Witte akoestische panelen op de deur doen tevens dienst als projectiescherm.

Verder lavabo’s op verschillende kinderhoogtes, op maat gemaakte multiplex kasten, geperforeerd en met vilt bekleed voor de akoestiek, een ruimte voor overkoepelende activiteiten, een didactische keuken op kinderhoogte voor onderzoekend leren, een nieuwe sportzaal met slimme belijning voor een flexibele spelorganisatie. Vilvoorde investeert duidelijk in de kleine mensen van vandaag die morgen de wereld zullen belopen, besturen en vormgeven.