01 sep '21

Meer dan een festival

3276
door Michaël Bellon
Na een afgelaste editie in 2020 strijkt het Horst Arts & Music Festival voor de tweede keer neer op de Asiat-site in Vilvoorde. Drie dagen euforisch maar ook duurzaam dansen en feesten in een decor met veel groen, architectuur en beeldende kunst.

De Asiat-site in Vilvoorde vormt van 10 tot 12 september het spectaculaire decor voor het Horst Arts & Music Festival. Het festival combineert elektronische muziek, architecturale ingrepen en beeldende kunst, op een plek waar de natuur terrein herwint op de oude militaire site, en waarvan de stad een levendige publieke ruimte wil maken. Het festival is een organisatie van vzw Onkruid, die voor het luik beeldende kunst wordt bijgestaan door vzw Onder Stroom.

Iconisch decor

‘Onkruid ontstond in 2014, samen met het festival’, legt medeoprichter Jochem Daelman uit. ‘We willen publieke ruimtes activeren met onze multidisciplinaire projecten. Door kunstenaars over de plek te laten nadenken, maar ook door verenigingen en organisaties erbij te betrekken.’

De eerste vijf edities van Horts Arts & Music werden georganiseerd op het kasteeldomein Horst in Holsbeek. In 2019 kwam de overstap naar Asiat, dat van 1946 tot 2008 een militaire site was waar soldaten in loodsen en barakken componenten voor militaire telecommunicatie vervaardigden. Vilvoorde kocht de site aan en voor het festival bleek de verhuis een succes. Daelman: ‘Horst was te klein geworden. De ruwe, industriële en groene plek in Vilvoorde is zowat het tegenbeeld van Horst, maar dat is verfrissend, en onze ambities vallen samen met de noden van de stad. Festivalgangers hebben het gevoel op ontdekking te gaan tussen oude verwarmingsinstallaties, citernen en barakken.’ De twee enorme koeltorens van de gascentrale zorgen voor een iconisch decor.

Samen feesten en duurzaam activisme

Door corona kreeg de eerste editie van het festival op Asiat vorig jaar geen vervolg, ‘Met een capaciteit van 7.000 bezoekers per dag kan het festival nu opnieuw doorgaan. Met een covidcertificaat, een positieve PCR-test of een sneltest, die je op de site zelf nog kan laten afnemen, en een ticket kan je binnen. We beschikken over vijf kleinere podia met eenzelfde capaciteit verspreid over de hele site.’

Curator Simon Nowak koos voor een heel breed aanbod van tachtig hedendaagse internationale en lokale elektronische (dans)acts. Van een absolute technopionier uit Detroit als Jeff Mills tot een activistisch Brussels collectief als For All Queens. Hier kan je artiesten zien die volgend jaar de danstenten in Dour of Pukkelpop doen volstromen. ‘We zetten in op samen feesten, maar ook op diversiteit, met vaak jonge artiesten die op een ethische of activistische manier in hun vak staan. En op duurzaamheid, met ons exclusief vegetarisch eten en het drinken van leidingwater, het stimuleren van openbaar vervoer, het hergebruik van materialen.’

Via de workshops van Horst Lab hebben residenten, samen met architecten, de podiumpaviljoenen gebouwd die tijdens het festival worden gebruikt. De Brusselse circulaire coöperatie Rotor heeft een serre uit Normandië gedemonteerd en heropgebouwd. De Zwitserse architect Leopold Banchini heeft een podium van de editie 2019 omgebouwd tot een ronde concertschuur.

Ondertussen loopt ook de kunsttentoonstelling Flying on the raven’s wing, waarop kunstenaars als Daan Gielis, Grace Ndritu, Marinella Senatore en Rashid Johnson het protesterende, dansende, liefhebbende en trippende lichaam laat fêteren. Al dat moois krijgt de volgende jaren een verlengstuk. ‘Er is een lange termijn akkoord met de stad Vilvoorde voor het beheer van de Asiat-site. Het festival zal dan een onderdeel worden van een jaarwerking die de plek permanent toegankelijk en aantrekkelijk moet maken voor de buurtbewoners.

10 ,11 EN 12 SEPTEMBER
Horstfestival
Vilvoorde, Asiat-site,
www.horstartsandmusic.com