30 mrt '17

Galgenbomen

3328
door Herman Dierickx
Bomen spreken mensen aan. Ze staan symbool voor een van de mooiste natuurelementen. Als er ergens bomen worden gekapt, gaan omwonenden wel eens in het verweer. Aan ‘hun’ bomen wordt niet geraakt. Prima. Maar bomen oordeelkundig snoeien of ze wat bijknippen, is weer wat anders blijkbaar.

Als je zo nu en dan door de Vlaamse Rand rijdt, vallen ze op: bomen met afgehakte uiteinden. Ze worden wat gekortwiekt omdat ze te breed of te hoog uitgroeien en er geen plaats is. Moet kunnen, maar zorg er dan wel voor dat het volgens de regels van de kunst gebeurt.

Als je al die galgenbomen ziet staan, merk je toch dat het beter kan. Want veel van die bomen leggen vroegtijdig het loodje omdat ze snel inrotten of veel dood hout produceren. En dan moeten ze helemaal gekapt worden. Zonde.

Als je wil weten hoe het moet, kan je een kijkje nemen in het domein Drie Fonteinen in Vilvoorde of het Prinsenbos in Grimbergen. Daar voert het Agentschap voor Natuur en Bos inmiddels al vele jaren het beheer. Daarbij geven ze heel wat bomen een nieuwe snit, zowel alleenstaande exemplaren als die op een rij, of gewoon in een bosperceel.

Daar is nergens sprake van enkel de uiteinden van de takken te kortwieken, maar draagt men er zorg voor dat de volledige boom tot zijn recht komt. Het levert gezonde, kloeke knapen op die het nog lang gaan uitzingen. En daar doen we het toch voor?

Met wat aandacht en enige moeite moet dat overal lukken. En dan wordt ons landschap meteen weer een stuk mooier. Iedereen tevreden.