22 aug '17

Politieke impasse

2393
door Joris Herpol
De politieke impasse in Dilbeek bereikte op een turbulente gemeenteraad net voor de zomervakantie een hoogtepunt. Tientallen Vlamingen protesteerden er tegen de samenwerking tussen oppositiepartij Open VLD en het Union des Francophones (UF).

Sinds de overstap van Jos Crabbe van CD&V naar Open VLD hebben beide fracties de meerderheid van Groen-SP.A, CD&V/DNA! en N-VA op verschillende agendapunten gebroken, waaronder de belastingverlaging. Enkele NV-A-raadsleden overhandigden uit onvrede een Vlaamse Leeuw aan de Open VLD-fractie.

Dat was niet naar de zin van raadslid Jef Valkeniers (Open VLD) die de vlag naar het gezicht van burgemeester Willy Segers (N-VA) gooide. Raadslid Cedric Dujardin (Groen-SP.A) zei het gevoel te hebben in een kleutertuin te zijn beland.

Burgemeester Willy Segers (N-VA): ‘We hebben Open VLD meerdere keren de hand gereikt om over pijnpunten te overleggen en beslissingen te nemen in belang van alle Dilbekenaren, maar Open VLD gaat daar niet op in en sloot een akkoord met het Franstalige UF. Dat is ongezien.’

Oppositieleider Luc Deleu (Open VLD) zegt dat er geen tegenprestaties of beloften met het UF zijn gemaakt en dat beide fracties een eigen koers varen. ‘Voor ons is de belastingverlaging essentieel. Dat van die vlaggen in de gemeenteraad is een toffe show, maar wij hebben deze legislatuur over Vlaams beleid nog maar weinig punten gezien omdat de meerderheid het er onderling niet over eens is. Zo verwezenlijkt N-VA weinig of niets voor de Vlaamse  Dilbekenaren.’ Tijdens de gemeenteraad ging het bekvechten voort.