01 mrt '18

Uitbreiding Brussels Airport

3017
door Tina Deneyer
Een paar weken geleden lekte uit dat Brussels Airport in het kader van haar Strategische Visie 2040 overweegt om landingsbaan 25L te verlengen. Dat veroorzaakte stevige deining.

Het is merkwaardig dat deze plannen bekend raken terwijl het overleg binnen het Platform 2040, dat betrokken partijen bijeen brengt, nog volop aan de gang is. Als de verlenging van 25L er komt, dan moeten er meer dan 20 huizen verdwijnen en een muur worden gebouwd van 4 kilometer en 18 meter hoog.

Volgens Kurt Ryon (Klaver-N-VA), de burgemeester van Steenokkerzeel, wordt het gehucht Humelgem dan een tweede Doel. Ook Natuurpunt gaat niet akkoord. ‘Het plan van Brussels Airport vormt een ernstige bedreiging voor de natuurgebieden Torfbroek in Kampenhout en Silsombos in Kortenberg’, zegt Ewoud L’Amiral van Natuurpunt. ‘Het ecologische systeem met een hele reeks Europees beschermde planten- en diersoorten zou er op zijn kop worden gezet.’ Of het nu dit of een ander uitbreidingsscenario wordt, Brussels Airport moet uiteraard de goedkeuring krijgen van de Vlaamse en federale overheid. Ook daar is weinig enthousiasme te bespeuren wat betreft de verlenging van baan 25L.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) liet verstaan dat hij niet tegen een uitbreiding van de luchthaven is, maar dat er nog veel andere, minder ingrijpende, mogelijkheden zijn dan het plan dat is gelekt. Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) uit Zaventem wond er minder doekjes om. Hij vraagt uitbater Brussels Airport Company om de plannen in te trekken. ‘BAC wil met haar voorstellen de vluchtschema’s voor een groot deel verplaatsen naar de Vlaamse Oostrand om Brussel te ontwijken. Daardoor zouden quasi de helft van de vliegtuigen kunnen opstijgen richting Leuven met nefaste gevolgen voor Kortenberg, Steenokkerzeel, Herent en richting Zaventem-centrum, Sterrebeek en Tervuren, wat de leefbaarheid van deze gemeenten sterk zal aantasten. Omdat de bevolking zich om die reden meer en meer tegen de luchthaven keert, bereikt BAC het omgekeerde van wat men beoogt’, aldus Van Rompuy.