21 apr '18

De impact
van de omgeving

2590
door Lene Van Langenhove
Theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn jong en van Brussel. Maar voor hun eerste echte zaalvoorstelling trokken ze naar Brazilië. Ze gingen er praten met de betrokkenen van de mijnramp in Minas Gerais: inwoners, politici en activisten.

Het resultaat is iets tussen een documentaire en een performance die verschillende thema’s aansnijdt: ons geheugen, politiek en religie. Die bijna wetenschappelijke aanpak is typisch voor het duo. Ze vertrekken vanuit een concrete locatie of gebeurtenis, doen vervolgens uitgebreid research en interviewen mensen ter plaatse, wat resulteert in een gelaagde voorstelling die over veel meer gaat dan die ene plek of situatie.

STORYTELLING

Het bijzondere aan Mining Stories is dat Silke Huysmans tot haar zevende in deze Braziliaanse mijnstreek woonde. Wanneer in 2015 de dam van een opvangbekken breekt, veegt een modderstroom vier dorpen van de kaart en drijft giftig mijnafval kilometers ver door de rivier. Officieel onderzoek wijst uit dat het mijnbedrijf de menselijke en ecologische ramp had kunnen vermijden. Maar gezien 75% van de regiobewoners in de mijnindustrie werkt, ligt een sluiting van de mijn moeilijk. Wanneer alles terug moet worden opgebouwd, lijkt men toch te kiezen voor het behoud van de oude structuren. Spek naar de bek van het makersduo, uit wiens vorig werk al de fascinatie sprak voor de impact van de omgeving op het dagelijkse leven van mensen. In hun werk beschrijven ze gemeenschappen vanuit de systemen, gebouwen en verhalen die ze achterlaten.

GEEN RONDJE VINGERWIJZEN

De voorstelling is dus helemaal geen reconstructie van de ramp, noch een emotionele tearjerker. Het is een sobere setting waarin je luistert naar de opgenomen commentaren van de lokale mensen, die over de ramp vertellen vanuit hun eigen context, met hun eigen nuances en belangen. Huysmans en Dereere waren verrast hoe graag mensen hun verhaal wilden doen. Die getuigenissen worden aangevuld met beschouwingen van enkele Vlaamse wetenschappers. Neuroloog Luc Crevits heeft het over ons geheugen en hoe we herinneringen aanmaken of schrappen, econoom Paul De Grauwe over de onontkoombaarheid van de macro-economie en professor literatuur Stef Craps over de kracht van collectieve fictie. Het stemmenkoor wordt live gemonteerd door Huysmans zelf. Door de verschillende fragmenten naast elkaar te zetten, elkaar tegen te laten spreken of juist door de stiltes te laten horen, snijden de makers belangrijke maatschappelijke thema’s aan. De diepgelovige gemeenschap geeft zich over aan de wil van het kapitalistische grootbedrijf alsof het een nieuwe religie betreft. Ze kunnen maar beter vergeten wat er is gebeurd, want ze hebben de mijnbouw nodig om te overleven. 

ZA • 21 APR • 20.30
Mining Stories
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30