02 jul '18

Dossier vliegroutes

3063
door Tina Deneyer
De burgemeesters van Grimbergen, Machelen, Meise, Vilvoorde en Wemmel boekten onlangs een overwinning in het dossier van de vliegroutes van op Brussels Airport. De federale regering kreeg van een Nederlandstalige rechter van de Brusselse rechtbank 90 weken de tijd om de routes te hertekenen.

Concreet is dat tot het voorjaar van 2020. Lukt dat niet, dan komen er dwangsommen. Minister François Bellot (MR) moet van diezelfde rechter ook uiterlijk op 17 september een Staten-Generaal organiseren met politieke en andere belanghebbenden. De rechtbank oordeelde dat de inwoners van de Noordrand een pak meer overlast te verwerken krijgen dan de Brusselse inwoners én dat het plan Wathelet op een onwettige manier is ingevoerd. La Libre Belgique verwoordde het schamper: ‘De Vlaamse Regering kiest partij voor de arme en ongelukkige inwoners van de grote Rand en kuddes koeien’. De burgemeesters van de Noordrand waren not amused met deze denigrerende uitspraak.

Wezembeek-Oppem van zijn kant heeft intussen beroep aangetekend tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank. Burgemeester Frédéric Petit (MR) vreest dat bevoegd minister Bellot terug zal grijpen naar de routes van het vroegere plan Anciaux. Dat zou volgens hem een ramp zijn voor de Oostrand. Bij minister  Bellot valt er, zoals gewoonlijk, weinig nieuws te vernemen. De minister meent dat een oplossing moet komen van de betrokken partijen en niet van een rechter. Maar op dat vlak beweegt er nog altijd heel weinig.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.