01 mei '19

Kruiden doen wonderen

756
door Sofie Van den Bergh
Op zoek naar de juiste kruiden houdt niets ons tegen. Zo kwamen we deze keer in Beernem terecht.

In zijn biologisch bedrijf De Kruiderie kweekt, verwerkt en verkoopt Wim Vercoutter kruiden, eetbare bloemen, kruidige azijn en olie, siropen, kruidenmengsels, bier op basis van citroenverbena en gin. Bedenk een afgeleide van kruiden en de kans is groot dat De Kruiderie het heeft. Inspiratie voor iemand uit de Rand? 

PLUKKEN OM TE ONTHAASTEN

De Kruiderie verkoopt geen bussels kruiden aan grootwarenhuizen en ketens. ‘Onze af­nemers zijn mensen die op zoek zijn naar zeldzame kruiden en daar hebben ze veel voor over. Bij die afnemers ook heel wat restaurateurs. Uit de omgeving van Brugge, Oostende, Kortrijk zakken chef­koks naar hier af. Ze komen plukken in onze pluktuin. Vroeger reed ik zelf rond om alle chefs uit de omgeving van kruiden te voorzien. Maar tegen dat ik rond was, was mijn winst alweer weg. Ik heb dan alles omgegooid en ben met een pluktuin begonnen. Wat blijkt? Chefs vinden dat geweldig. Ze komen hier ’s morgens toe met hun koksploeg en gebruiken het plukmoment om even te onthaasten. Voor sommigen is het bijna een teambuilding.’ Naast restaurateurs is De Kruiderie ook geliefd bij herboristen en particulieren. ‘Herboristen zijn vaak op zoek naar specifieke dingen, zoals smeerwortel. Daarvoor moet je niet bij de groothandel zijn. Ook  particulieren zoeken tegenwoordig veel meer speciale dingen. Eetbare kamerplanten bijvoorbeeld.’

KRUIDEN OP MAAT

Daar speelt Vercoutter op in. Dankzij de sociale media is hij perfect op de hoogte van de nieuwste trends in kruidenland. Als een echte groupie volgt hij chefs en herboristen van over de hele wereld. Juist omdat De Kruiderie zich richt op een niche kan ze ook elk jaar compleet van koers veranderen. ‘Op een bepaald moment zijn we begonnen met oesterblad, een plant waarvoor we onze grond moesten verzilten. Toen wij daarmee startten, vond je dat praktisch nergens anders. Het jaar daarna moest plots iedereen dat hebben. Dan zijn wij ermee gestopt. Bij ons alleen uitzonderlijke geuren en kruiden die je niet zomaar elders vindt.’

SOCIALE ECONOMIE

De Kruiderie is een bedrijf dat mensen tewerkstelt die niet aan bod komen in ons regulier economisch systeem. ‘Wij stellen mensen tewerk met depressies, anorexia, psychoses en andere psychische aandoeningen. Een biologische kruidenkwekerij is daar heel geschikt voor. We moeten veel handenarbeid doen. Zaaien van planten, het veld bewerken. Daardoor kunnen wij onze werknemers heel gericht inzetten en hen een taak geven die voor hen ook therapeutisch kan werken.’ Omdat De Kruiderie werkt volgens de principes van een normaal productiebedrijf ervaren de werknemers het als een overwinning wanneer een afgewerkt product wordt verkocht. ‘Het geeft de mensen het gevoel dat ze terug iets kunnen betekenen in de maatschappij. Het vergt wel veel organisatie en overleg. Samen met twee jobcoaches stellen we dagelijks groepjes werknemers samen die sterk genoeg zijn om hun taken te volbrengen.’