01 mrt '21

Eén ticket voor
de hele rit

3033
door Jan Haeverans
Wie zich tot voor kort door Brussel en de Vlaamse Rand verplaatste met het openbaar vervoer moest vaak verschillende tickets op zak hebben, afhankelijk van de maatschappij die het vervoer verzorgde. Sinds 1 februari is dat verleden tijd, met de Brupass XL.

Al decennialang zijn gebruikers van het openbaar vervoer en reizigersverenigingen vragende partij en nu is het er eindelijk: het eengemaakte vervoerbewijs waarmee je door heel Brussel en de Vlaamse Rand kunt rijden. In de eerste aflevering van onze reeks De zwalpende bus (RandKrant december 2020) zei TreinTramBusvoorzitter Stefan Stynen nog: ‘Binnen Brussel heb je wel tariefintegratie, maar buiten het gewest heb je vier verschillende maatschappijen (De Lijn, MIVB, TEC en NMBS) die grotendeels naast elkaar werken. Ook hier zouden de tarieven geïntegreerd moeten worden, net zoals dat bijna overal in het buitenland het geval is. Zodat je ticket geldig is op alle lijnen, of er nu een gele of witte bus komt.’ Intussen is die horde dus genomen met de introductie van de Brupass XL vanaf 1 februari 2021. Een belangrijke stap om verplaatsingen van en naar de hoofdstad te vergemakkelijken.

Simpel of toch niet?

Concreet koop je een kaartje voor één rit (3 euro) of tien ritten (20 euro), of een abonnement voor één maand (74 euro) of twaalf maanden (775 euro). Daarmee kun je binnen de zone naar believen reizen met de trein of met de voertuigen van De Lijn, de Brusselse MIVB en de Waalse TEC. Enkel om van en naar de luchthaven van Zaventem te gaan, betaal je nog een speciaal tarief. Abonnementen en tickets kun je kopen bij de vier vervoermaatschappijen, al kun je bij De Lijn wel enkel terecht voor een abonnement (online of in de Lijnwinkel). Je kunt de tickets en abonnementen opladen op een MOBIB-kaart, en je valideert ze voor het instappen en bij elke overstap aan de valideertoestellen van MIVB, TEC of De Lijn, of via de verkoopautomaten van de NMBS.

Brupass XL, geldig op bus, trein, tram en metro in Brussel en de wijde omgeving is een eerste stap in de goede richting.

Vanaf het tweede kwartaal van 2022 zouden ook alle ticket- en abonnementsformules digitaal beschikbaar moeten zijn. Wie enkel binnen Brussel reist, kan gebruikmaken van de iets goedkopere Brupass. Heb je zowel een Brupass als Brupass XL, dan wordt aangeraden om beide niet te combineren op één en dezelfde MOBIB-kaart, zodat je steeds kunt genieten van het voordeligste tarief. Wie nog een ander abonnement heeft, hoeft zich geen zorgen te maken, want naast de Brupass en Brupass XL blijven de bestaande combi-abonnementen van de NMBS met elk van de drie regionale operatoren apart gewoon geldig.

Grillige zone

Volgens de betrokken vervoermaatschappijen is de tariefintegratie ‘een nieuwe stap voor het GEN (Gewestelijk ExpresNet of voorstadsnet)’. Ze maken zich sterk dat ‘hierdoor nu 1,3 miljoen autoritten met het openbaar vervoer kunnen worden gemaakt, waardoor de druk van de auto op Brussel en de onmiddellijke omgeving wordt verminderd’.

De wat grillige vorm van de zone gaf hier en daar al aanleiding tot speculatie over ‘vreemde hiaten’ (Halle, toch een belangrijk vervoersknooppunt, valt er bijvoorbeeld buiten). Aan de rand van de zone moet je goed opletten tot waar je ticket precies geldig is. Zo behoort Asse niet tot de zone, maar deelgemeente Kobbegem wel. Hetzelfde voor Merchtem en deelgemeente Brussegem. ‘Het geldigheidsgebied van de Brupass XL is zeer concentrisch, ongeveer 11,5 km rond de Grote Markt in Brussel’, zegt De Lijn-woordvoerster Karen Van der Sype. ‘Die zone hebben we laten samenvallen met de bestaande zonering. Men kan dus niet spreken van hiaten.

De harmonisering van de routeplanners, lijnen en uurroosters, een ander pijnpunt dat Stefan Stynen (TTB) aanhaalde, zit blijkbaar niet meteen in de pijplijn. Van der Sype: ‘Vandaag is de routeplanner van De Lijn al multi-operabel. De afstemming van de dienstregelingen tussen de operatoren is een continu proces. Soms moeten er echter keuzes gemaakt worden. Men kan niet met één lijn op drie verschillende plaatsen een perfecte aansluiting geven.