01 nov '23

50 jaar Westrand

948
door Tina Deneyer
Cultuurcentrum Westrand bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat uitgebreid. Westrand blikt de komende maanden terug en vooruit met een aangepaste programmatie en veel randactiviteiten.

Op de eerste steen van Westrand staat te lezen: Het is een opgave voor elke inwoner van de Westrand om van dit centrum een ware plaats van ontmoeting te maken. Bij de eerstesteenlegging benadrukte toenmalig minister van Nederlandstalige Cultuur Frans Van Mechelen (CVP) de rol die Westrand moest opnemen ‘als steunpunt voor de Nederlandse Cultuur in het randgebied Brussel’.

‘Dat is inderdaad altijd het doel geweest’, zegt schepen van Cultuur Harry De Win (N-VA). ‘Al vijftig jaar staat Westrand bekend als een plek voor cultuur en ontmoeting in een iconisch gebouw.’ Dat bijzondere, brutalistische gebouw van architect Alfons Hoppenbrouwer wordt in de kijker gezet tijdens de expo 50 jaar Westrand - Ruimte van ont-moeten, die nog loopt tot 5 november.

‘Om de 50e verjaardag te vieren, komen tijdens het seizoen 23-24 een heel aantal iconen en artiesten langs die in de afgelopen vijf decennia een rol hebben gespeeld op of naast het podium’, zegt De Win. ‘Denk maar aan Chokri Ben Chikha van Action Zoo Humain, Urbanus, Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Johan Verminnen en Gwen Cresens.’

Dilbekenaar en accordeonist Gwen Cresens nodigt op 18 november een aantal gasten uit. Zo staat Cresens nog eens op de scène met acteur Geert Van Rampelberg, met wie hij als pas afgestudeerde ooit samen in een productie van hetPaleis stond. Op zaterdag 1 juni wordt het feestjaar afgesloten met een slotfeest waarop onder meer Les Truttes langskomen.

www.westrand.be