09 feb '17

De schoonheid van het dialect

3355
door Michaël Bellon
Al meer dan vijftien jaar werpt dialectoloog Lode Pletinckx zich op als verdediger van het dialect uit zijn gemeente Asse. Het CC en de bib van Asse laten Pletinckx en een panel Assenaren tijdens twee sessies nog eens de schoonheid van het Asses demonstreren.

Het begon allemaal met het programma Dialectofoon dat Pletinckx jarenlang mee presenteerde op streekradio Viva. Assenaren konden daarin woorden en uitdrukkingen uit hun dialect aanbrengen; een dialect dat, net als de meeste andere dialecten, langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

Met de duizenden woorden en spreekwoorden die hij op die manier verzamelde, stelde Pletinckx in 2003 Het woordenboek van het Asses samen. Het boek is inmiddels uitgeput maar nog in verschillende bibliotheken te vinden. Het zorgde mee voor een hernieuwde interesse in het Asses.

Pletinckx: ‘Zo gaat dat: als er iets dreigt te verdwijnen, volgt er meestal eerst nog een korte renaissance. Kinderen kennen geen dialect meer en ouders beklagen zich daarover. Ze beginnen het dialect te waarderen als een ‘eerste’, natuurlijke taal die nog door geen schoolmeester is beïnvloed. Zo komt het dat de lezingen en korte lessenreeksen waarin ik op een speelse manier een aantal klanken, woorden en grammaticaregels bijbreng tegenwoordig een succes zijn.’

Het CC en de bib van Asse laten Pletinckx en een panel Assenaren tijdens twee sessies nog eens de schoonheid van het Asses demonstreren. • MB
 

DO • 9 FEB • 20.00
Asses, ‘t is 5 voor 12
Lode Pletinckx en panel Assenaren
Asse, bibliotheek, 02 456 01 60